«Це пастка для України». Безсмертний опублікував «формулу Штайнмаєра», яку можуть підписати в Мінську для «нормандського саміту»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Це пастка для України». Безсмертний опублікував «формулу Штайнмаєра», яку можуть підписати в Мінську для «нормандського саміту»

Фото УНІАН

Колишній представник України в політичній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний опублікував текст «формули Штайнмаєра», який може бути підписаний в Мінську, а потім буде представлений на переговорах у «нормандському форматі». Про це Безсмертний повідомив у Facebook.

«Цей папірець готується від імені ТКГ у Мінську для глав держав «нормандського формату» і подається як так звана «формула Штайнмаєра». Звертаю увагу усіх причетних до процесу на неприпустимість прийняття такого документа, а тим більше його підписання», — зазначив політик.

Документ, який опублікував Безсмертний, називається «Імплементація «формули Штайнмаєра» в українське законодавство». Він відповідає тому тексту, який 19 вересня опублікував російський «КоммерсантЪ», заявивши, що українська сторона нібито відмовилася підписувати його у такому вигляді на останніх переговорах.

«Цей Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені та проведені у відповідності з Конституцією України і спеціальним Законом України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах. Він буде діяти на тимчасовій основі до дня публікації підсумкової доповіді місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, згідно з встановленою практикою БДІПЛ ОБСЄ про відповідність у цілому позачергових місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому дається відповідь на питання, погоджене в «нормандському форматі», затверджений Тристоронньою контактною групою і направлене Україною в запрошувальному листі і Головуванням ОБСЄ Директор БДІПЛ.

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі, в разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, що позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому у відповідності зі стандартами ОБСЄ та українським законодавством, при відповіді на питання, погоджене в «нормандському форматі», затверджене Тристоронньою контактною групою і направлене Україною в її запрошувальному листі і Головуванням Директору БДІПЛ ОБСЄ», — йдеться в тексті документа.

У коментарі theБабелю Роман Безсмертний пояснив, що підписання «формули» в такому вигляді для України — «це пастка» і означає, що Росія буде проводити вибори в зручному для себе форматі. «Завтра це питання буде обговорюватися в ТКГ, а потім виноситися на «нормандський формат». Його підписання для України означатиме формальну згоду на проведення виборів, — сказав Безсмертний. — Це така маленька цеглинка, яка буде склеєна Мінськими угодами з протоколами брехнею, припудрена брехнею і далі просуватиметься як легітимізація виборів на Донбасі. Це призведе до загострення ситуації та зробить неможливим подальше вирішення проблеми».

  • 18 вересня на засіданні ТКГ у Мінську сторони не погодили «формулу Штайнмаєра».
  • Речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер 18 вересня після засідання групи заявила, що реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних вимог. «Повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів вздовж всієї лінії розмежування; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ й іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським та міжнародним законодавством і Мінськими угодами», — написала Оліфер у Facebook.
  • Міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко заявив, що ТКГ не погодила в Мінську текст «формули Штайнмаєра» через технічне непорозуміння. «У середу в Мінську Тристороння контактна група дійсно виконала вказівку «нормандської четвірки» про письмове узгодження тексту цієї формули. Вони справді повинні були це зробити, але виникло технічне непорозуміння в самій Тристоронній контактній групі. А ще, справді, представник України висловив певні зауваження, які, я думаю, будуть оброблені пізніше», — сказав Пристайко.