В Антарктиді відколовся найбільший за 50 років айсберг. Він складається з понад 300 млрд тонн льоду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Учені зафіксували в Антарктиді новий айсберг площею понад 1,6 тис. кв. км, що відколовся від льодовикового шельфу, пише ВВС.

Ділянка отримала назву D28. Розмір айсберга означає, що його необхідно буде відстежувати, оскільки в майбутньому він може становити небезпеку для судноплавства. Це найбільший новий айсберг з 1960-х років, коли від льодовикового шельфу Емері на північному заході Антарктиди відколовся айсберг площею понад 9 тис. кв. км.

За попередніми підрахунками, заввишки айсберг близько 210 м, він важить близько 315 млрд тонн. Однак учені не повʼязують відкол айсберга з глобальним потеплінням. Супутникові дані показують, що з 1990-х льодовиковий шельф Емері залишається приблизно на одному рівні, попри сильне поверхневе танення.

«Хоча в Антарктиді є про що турбуватися, приводів для тривоги на цьому конкретному льодовиковому шельфі поки немає», — додала професор Хелен Фрікер з Інституту океанографії Скріппса (США). На думку фахівців, прибережні течії і вітри понесуть D28 на захід. Очікується, що знадобиться кілька років, щоб айсберг розпався і повністю розтанув.