Працівники МОЗ звернулися до премʼєра Гончарука з відкритим листом. Говорять про загрозу зриву медреформи та тиск нового керівництва

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Працівники МОЗ звернулися до премʼєра Гончарука з відкритим листом. Говорять про загрозу зриву медреформи та тиск нового керівництва

Iryna Lytovchenko / Facebook

Працівники Міністерства охорони здоровʼя звернулися з відкритим листом до премʼєр-міністра Олексія Гончарука. Вони заявили, що дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя в Україні. Текст листа опубліковала у Facebook генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Ірина Литовченко.

У коментарі theБабелю вона уточнила, що лист підписали працівники чотирьох директоратів Міністерства. «Ми сподіваємося на відновлення діалогу і повернення до нормального режиму роботи. Але хочемо попередити суспільство про те, що відбувається насправді», — зазначила Литовченко.

У листі йдеться про тиск на керівництво директоратів з боку нових заступників міністра охорони здоровʼя. «Тиск на керівництво директоратів — приклад політичних репресій. Тобто, для того щоб вам запропонували звільнитися «по-хорошому», досить просто мати власну думку і силу захищати закон і зміни, які повинні стати відчутними для всіх українців якомога швидше. Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати «по понятіям», — наголошується в листі.

Автори заявили, що робота МОЗ «останні 3,5 тижні фактично паралізована», а медреформа — на межі зриву. «Не підписуються документи щодо закупівель і постачання ліків для важкохворих пацієнтів; блокуються закупівлі машин екстреної медичної допомоги у пілотних регіонах, призупинено процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, ОХМАТДИТ, Інституту дитячої кардіології ім. Ємця; блокуються всі нормативні акти, необхідні для запуску наступного етапу медичної реформи на рівні амбулаторної та спеціалізованої медичної допомоги; блокуються нормативні документи для роботи Національної служби здоровʼя; не затверджується реєстр цін на Національний перелік ліків», — йдеться в листі.

Автори просять премʼєр-міністра Олексія Гончарука «стати посередником у такому діалозі в найстисліші терміни для продовження реалізації медичної реформи».

У коментарі theБабелю Литовченко розповіла, що заступник міністра охорони здоровʼя Михайло Загрійчук запропонував їй і гендиректору Директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій написати заяви про звільнення за власним бажанням. «Було сказано, що ми повинні піти, оскільки наші позиції і бачення реформи розходяться з баченням політичної команди. При цьому ми багато разів просили пояснити, у чому саме, але відповіді так і не отримали», — додала Литовченко.

За її словами, зараз співробітники присутні на роботі, виконують свої посадові обовʼязки, наскільки це можливо, «адже вже 3,5 тижні в Міністерстві не підписуються практично ніякі документи».

«Вчора мені було запропоновано звільнитися після наради, на якій заступник міністра в присутності моїх колег у відповідь на моє зауваження щодо незаконності його рішень наголосив, що йому важко так працювати і чисто «по понятіям» йому легше буде так», — розповіла theБабелю Оксана Сухорукова. Вона додала, що Загорійчук запросив її особисто до свого кабінету, де запропонував написати заяву на звільнення. «Після відмови він сказав, що тоді команда знайде інший спосіб мене позбавитися. За статтею, так за статтею», — додала вона.