Прокуратура АРК відкрила провадження через залучення Росією кримської молоді до військового виховання

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Прокуратура АРК відкрила провадження через залучення Росією кримської молоді до військового виховання

Міністерство оборони Російської Федерації

Прокуратура АРК зареєструвала провадження за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни) через заяву громадської організації «Кримська правозахисна група». Йдеться про залучення молоді окупованого Криму до військово-патріотичного виховання та служби в армії, повідомляє пресслужба прокуратури.

Військову підготовку проводять, зокрема, у школах, де молодь вчать користуватися зброєю й агітують до вступу у Збройні сили РФ. На думку прокуратури та правозахисників, такі дії Росії порушують ст. 51 Женевської Конвенції №4 «Про захист цивільного населення під час війни» від 12 серпня 1949 року.

«Військове навчання дітей — це порушення міжнародного гуманітарного права. Держава-окупант не має права ні мілітаризувати навчання дітей, ні призивати юнаків до лав збройних сил. Російська Федерація робить і перше, і друге, тому прокуратура автономії розслідує мілітаризацію навчання дітей на окупованому півострові як порушення законів і звичаїв війни», — заявив голова прокуратури АРК Гюндуз Мамедов.

Мілітаризація шкільної освіти ґрунтується на наказі окупаційної влади Криму «Про створення Державної бюджетної установи Республіки Крим «Регіональний центр з підготовки до військової служби та військо-патріотичного виховання» від 3 квітня 2015 року. Мета центру — розвиток початкових військових навичок у мешканців окупованого півострову.