У Нідерландах виправдали лікарку, яку обвинувачували в порушенні процедури евтаназії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Нідерландах виправдали лікарку, яку раніше обвинувачували в евтаназії жінки з деменцією. Обвинувачі вважали, що хвора не мала можливості зробити свідомий вибір. Про це повідомляє Reuters.

Суддя Гаагського районного суду встановив, що пацієнтка виразно просила про евтаназію на ранішній стадії хвороби, і лікарка діяла у повній відповідності до закону, попереджаючи своїх колег та родичів хворої.

Справу вели як перевірку правових аспектів евтаназії у Нідерландах, де сприяння самогубству та вбивство з жалю дозволено законом у чітко визначених межах і лише під наглядом професійних медиків. Обставини евтаназії обов’язково включають вираження пацієнтом нестерпних страждань та усвідомлення того, що він не одужає й бажає смерті.

Суд стосувався випадку 74-річної жінки з хворобою Альцгеймера. Пацієнтка написала заповіт, у якому прохала зробити їй евтаназію, якщо її стан погіршиться і вона стане залежною від догляду. Лікарка вмертвила жінку зі згодою та підтримкою її родини. Проте були сумніви, чи хвора бажала померти саме в той момент.

«Суд постановив, що лікар не потребував підтвердження чинного бажання евтаназії пацієнта», — йдеться в заяві суду.

  • У Нідерландах провели евтаназію 17-річній дівчині, яка кілька разів ставала жертвою сексуального насильства. Вона домагалася дозволу на проведення процедури евтаназії, не повідомляючи про це ні друзям, ні батькам.
  • В австралійському штаті Вікторія вперше застосували місцевий закон про добровільний відхід із життя. Закон діє тільки в цьому штаті. Ним скористалася 61-річна Керрі Робертсон, яка страждала від раку молочної залози в термінальній стадії.
  • У США здорову собаку породи ши-цу на призвісько Емма вбили після смерті її власниці. Жінка заповіла, щоб її улюбленицю поховали разом із нею.
  • Нідерландська пацієнтка написала заповіт, у якому просила зробити собі евтаназію до того, як їй стане гірше. Їй зробили евтаназію. Згодом на лікарку подали до суду, оскільки, як наголошує сторона обвинувачення, хвора бажала «мати можливість вирішувати, коли померти, якщо вирішить, що час настав».