Ґендерна рівність і конфлікт на Донбасі. Що обговорюватимуть на саміті G7 у французькому Біарріці

Дата:
Ґендерна рівність і конфлікт на Донбасі. Що обговорюватимуть на саміті G7 у французькому Біарріці

Jerome Gilles / NurPhoto via Getty Images

У суботу, 24 серпня, у Франції в курортному Біарріці почнеться саміт «Групи семи», або країн G7. Захід за участі президентів Франції, Німеччини, Великої Британії, Італії, Канади, США та Японії триватиме до 26 серпня. У 2019 році Франція головує в G7 і виступає організатором саміту.

Про що будуть говорити лідери G7?

Очікують, що в Біарріці президент США Дональд Трамп обговорить з президентом Франції Емманюелем Макроном ситуацію на Донбасі та перспективи повернення Росії до складу G7. Загалом реадмісія Росії в G7 залежить від прогресу на мирних переговорах в Україні, заявило французьке дипломатичне джерело Reuters.

20 серпня Трамп заявив, що було б доцільно дозволити Росії повернутися в групу G7. Він також нагадав, що його попередник — демократ Барак Обама хотів, щоб «Росія вийшла з того, що раніше було «Вісімкою».

Напередодні саміту Макрон також висловився з приводу повернення Росії до складу G7. Він нагадав Путіну, що це залежить від прогресу у вирішенні «українського питання» стосовно Донбасу. «Повернення у «Вісімку», як і повернення до позитивних стосунків між Росією і ЄС, лежить через вирішення конфлікту в Європі. На мою думку, питання «вісімки» залежить від української кризи, її врегулювання», — сказав Макрон.

Одним із головних у Біарріці стане питання ґендерної рівності, звіт із цієї темі напередодні опублікувала Консультативна рада G7. Доповідь представлять на саміті двоє співголів ради, лауреати Нобелівської премії Надя Мурад і Денис Муквеге.

«Понад 2,5 млрд дівчат і жінок у всьому світі страждають від дискримінаційних законів і відсутності правового захисту. Дії багатьох сміливих дівчат і жінок порушили мовчання і підкреслили необхідність рішучих дій. Рада G7 закликає лідерів «Великої сімки» бути такими ж мужніми, як дівчата та жінки кожного дня», — йдеться в доповіді Консультативної ради.

Лідерів G7 закликають врегулювати ґендерне законодавство; покласти край насильству на ґендерному ґрунті; забезпечити якісну освіту та охорону здоровʼя; сприяти розширенню економічних прав і можливостей жінок; забезпечити повну рівність між жінками і чоловіками в державній політиці.

Також на саміті будуть обговорюватися питання екологічної відповідальності та скорочення викидів вуглецю. Франція запропонує країнам G7 підписати Хартію відповідального делегування і взяти на себе конкретні зобовʼязання щодо боротьби з пластиковими відходами і викидами парникових газів.

  • На час саміту G7 на південному заході Франції будуть введені безпрецедентні заходи безпеки. Вокзали Біарріца та навколишніх міст будуть закриті, починаючи з пʼятниці, 23 серпня, і до 16 години понеділка, 26 серпня. Одночасно буде закритий аеропорт «Біарріц» — усі вильоти і прильоти рейсових літаків перенесуть в аеропорт сусіднього міста По. Також у місті введуть дві зони безпеки. У першій, зоні «посиленої безпеки», зможуть (тільки пішки) пересуватися місцеві мешканці та ті, хто працює в цій частині міста. У другій зоні можна буде вільно їздити автомобілем.