Японці розробили механічний хвіст для утримання рівноваги. Він може допомогти літнім людям і робітникам при перенесенні вантажів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Команда розробників з японського університету Кейо винайшла механічний хвіст, що допоможе літнім людям зберігати рівновагу. Таким чином хвіст, який наші пращури втратили протягом мільйонів років еволюції, може повернутися в наше життя. Технічну новинку назвали Dubbed Arque, пише Reuters.

Сірий пристрій завдовжки в метр копіює хвіст гепарда, який допомагає йому зберігати рівновагу під час бігу та лазіння по деревах. Штучні м’язи працюють на стравленому повітрі і дозволяють пристрою рухатися у восьми напрямках. Проте розробка досі не готова до масового виробництва — команда ще працює над покращенням її гнучкості.

«Хвіст зберігає баланс, наче маятник. Коли людина нахиляє тіло в одну сторону, хвіст рухається в протилежну», — розповів розробник проєкту, студент Юнічі Набесіма.

Як зазначає видання, Японія — світовий лідер з піклування про мобільність та продуктивність літніх людей. Інші країни для заповнення нестачі робочих рук запрошують мігрантів, а менш гостинна Японія надає перевагу розвитку технологій.

Очікують, що винахід стане у пригоді не лише літнім людям, але і робітникам — наприклад, допоможе їм переносити великі вантажі. Набесіма сподівається, що в майбутньому цей механічний хвіст зможе слугувати людям у повсякденному житті.

  • Французький винахідник, колишній чемпіон із водних лиж Френкі Запата здійснив перший у світі успішний переліт через протоку Ла-Манш на власноруч зробленому флайборді.
  • Супутник LightSail 2 розгорнув сонячне вітрило, яке дозволить йому рухатися в космосі. Величезне вітрило залишатиметься розкритим протягом 30 днів, тому що дослідники планують ретельно простежити за його пересуванням, яке відбувається винятково за рахунок сонячного світла.
  • Нейротехнологічний стартап засновника компаній SpaceX і Tesla Ілона Маска Neuralink створив кілька проривних технологій — гнучкі «нитки» для зчитування інформації з мозку, пристрій для їхньої автоматичної імплантації і чіп для зчитування даних, інформацію з якого можна буде передавати через USB-C.