Росія відреагувала на затримання танкера NEYMA. Погрожує наслідками

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Москві відреагували на затримання Службою безпеки України російського танкера NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці під час їх захоплення в листопаді 2018 року, і заявили, що відповідь «не змусить себе чекати».

Про це виданню ТАСС повідомили у МЗС Росії.

«Зʼясовуємо обставини події, щоб вжити адекватні заходи. Якщо йдеться про захоплення росіян у заручники, це буде кваліфіковано як грубе порушення міжнародного права, і наслідки не змусять себе чекати», — заявили у російському відомстві.

Зазначимо, що СБУ готує клопотання про арешт судна. На танкері проходять слідчі дії. Усіх членів екіпажу допитали.

Як повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, судно визнано речовим доказом.

На одній з фотографій, яку опублікував Матіос, можна побачити сім російських паспортів.

Зазначимо, що зараз точна кількість моряків невідома. За даними Інтерфаксу, на кораблі перебували приблизно 15 громадян РФ. Російським ЗМІ у професійному союзі моряків повідомили, що на борту було 10—12 осіб. Компанія-судновласник «Альтомар шиппинг» нібито заявила, що екіпаж судна вже перебуває у безпеці та направляється додому, але в посольстві Росії в Україні поки не підтверджують і не спростовують цю інформацію.

Танкер NEYMA

MarineTraffic

Нафтоналивний танкер NEYMA 1989 року випуску є вантажним судном. Має довжину 122,3 м і ширину — 14,8 м. Валовий тоннаж судна становить 2 868 т. Танкер вийшов з якірної стоянки KAVKAZ ANCH і прямував до Ізмаїлу.

  • 25 липня Служба безпеки України затримала російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці. На затриманому танкері провели обшук, вилучені бортові документи та журнали, записи радіопереговорів під час конфлікту.
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир «Яни Капу» в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами — «Нікополь» і «Бердянськ» — переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден з Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Троє військових були поранені.