Поліція Нідерландів порекомендувала громадянам відмовитися від використання додатка FaceApp

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Поліція Нідерландів відреагувала на заклики користувачів видалити популярний мобільний додаток FaceApp, розроблений російською компанією, який змінює обличчя на фото. Про це пише The Guardian.

«Ми хочемо попередити вас про цей, на перший погляд, невинний додаток. FaceApp — продукт російської компанії, таким чином, європейське законодавство про конфіденційність тут не може бути застосовано. Використовуючи FaceApp, ми збираємо величезну кількість даних, як-от фотографії, IP-адреси, конкретні дані з вашого смартфона. Ось чому ми радимо вам видалити FaceApp з вашого телефона», — написали в поліції.

В свою чергу представник FaceApp повідомив, що оскільки додаток обробляє особисті дані користувачів з ЄС, на них поширюється дія відповідного європейського законодавства.

FaceApp, створений у 2017 році, дозволяє користувачам завантажувати фотографії і застосовувати фільтр, щоб показати, як вони могли б виглядати у старшому чи молодшому віці. В останні тижні він набув популярності після того, як знаменитості розмістили його в соціальних мережах. Але російське походження додатку призвело до того, що низка організацій випустили попередження про використання додатку.

За повідомленнями, Демократичний національний комітет США направив попередження про те, що його президентські кампанії 2020 року використовують додаток. Лідер партійної меншості в Сенаті Чак Шумер попросив ФБР почати розслідування з приводу порушення національної безпеки.

Глава поліції Ірану також попередив користувачів про те, що «будь-яка фотографія або інформація, яку вони надають цьому програмному забезпеченню, зберігаються на сервері за межами країни і можуть згодом використовуватися для різних цілей».

FaceApp заявив, що дані ніколи не передають у Росію і замість цього зберігають у контрольованих США сервісах хмарних обчислень, що надаються Amazon і Google. Розробник стверджує, що більшість зображень видаляють протягом 48 годин.