The Sunday Times: Британія продає «золоті» візи російським і китайським мільйонерам

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Російські та китайські мільйонери можуть придбати доступ до британських паспортів, використовуючи схему для надбагатих осіб.

Про це йдеться у розслідуванні The Sunday Times і Dispatches Channel 4, пише «Європейська правда».

У ньому вказується, що Міністерство внутрішніх справ, яке відповідає в Британії за візову політику, проводить поверхневі перевірки для заможних іноземців, які виділяють 2 млн фунтів стерлінгів для отримання громадянства за схемою «золота віза» у Британії.

Журналісти зафіксували на відео розповіді юридичних і фінансових консультантів, які вихвалялися своєю роллю в забезпеченні «золотих» віз для іноземних клієнтів-мільйонерів, згадуючи оточення російського президента Володимира Путіна та китайських військових.

Зокрема, консультанти розповіли, що допомогли отримати «золоті» візи членам сімʼї Каддафі; сину корумпованого міністра уряду Таїланду; єгиптянину, звинуваченому в корупції; еритрейцеві, імовірно повʼязаному з військовими операціями в Анголі, а також мільйонерам з Ірану й Іраку, чий бізнес постраждав від санкцій.

Один з них похвалився, що можна легко обійти антикорупційні перевірки МВС, сказавши, що чиновники, які проводили перевірку, були недосвідченими випускниками шкіл, які використовували пошук у Google.

Вказується, що з моменту створення цієї схеми в 2008 році нею скористалися понад 11 000 осіб. Так звана «віза інвестора першого рівня» надає заможним іноземцям право жити у Британії та можливість пізніше подати заявку на повне громадянство й отримати паспорт.

На відміну від інших країн, Британія не вимагає від заявників на отримання візи платити 2 млн фунтів стерлінгів уряду і не обумовлює, що ці гроші повинні створювати робочі місця в Британії. Це дозволяє інвесторам забирати гроші назад за кордон після того, як вони отримали право на постійне проживання у Британії.