Іран почав збагачувати уран вище за ліміт 3,67%. Євросоюз закликає схаменутися

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Влада Ірану оголосила, що з 7 липня призупиняє частину зобовʼязань відповідно до Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми 2015 року і розпочинає збагачення урану вище встановленого ліміту 3,67%.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі, передають BBC та AFP.

Він стверджує, що Іран досі хоче врятувати угоду, але звинуватив європейські країни в порушенні своїх зобовʼязань.

За словами Аракші, через кілька годин Іран почне збагачувати уран вище концентрації 3,67%, щоб забезпечити паливом свою електростанцію в Бушері.

Він також попередив, що Іран продовжить скорочувати свої зобовʼязання щодо угоди кожні 60 днів, якщо інші країни, що підписали угоду — Китай, Франція, Німеччина, Росія та Велика Британія — не захистять її від санкцій США.

Водночас представник Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Бехруз Камальванді заявив, що Тегеран має все необхідне для підвищення рівня збагачення урану до будь-якого рівня. За його словами, рівень збагачення урану на підприємстві в Бушері буде збільшений до 5% для потреб іранської ядерної енергетики.

Країни Європейського Союзу висловили стурбованість з цього приводу і закликали Іран скасувати рішення щодо нарощування запасів збагаченого урану. «Ми закликаємо Іран згорнути цей крок і утримуватися від подальших заходів, що підривають ядерну угоду», — йдеться в спільній заяві представників ЄС.

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу назвав дії Ірану «небезпечним кроком», який веде до створення Тегераном ядерної зброї.

«Цей крок Ірану є дуже небезпечним, я закликаю своїх друзів, лідерів Франції, Великої Британії, Німеччини: ви підписали угоду і сказали, що в той момент, коли вони [іранці] підуть на такий крок, будуть введені жорсткі санкції. І де ж ви?» — обурився Нетаньягу, передає Haaretz.

  • Спільний всеосяжний план дій — політична угода, укладена в 2015 році між Іраном і групою держав, відомих як 5+1, щодо ядерної програми Ірану. Група складається з США, Росії, КНР, Великої Британії, Франції — пʼяти постійних членів Ради Безпеки ООН, а також Німеччини. В рамках цієї угоди Іран зобовʼязався не збагачувати уран більш ніж на 3,67% протягом 15 років. До цього Іран збагатив уран до 20%, наблизившись до збройного рівня.
  • У травні 2018 року США оголосили про вихід із багатосторонньої ядерної угоди і, звинувативши Іран в її порушенні, наклали на Тегеран уже кілька пакетів санкцій.
  • Після цього Тегеран призупинив частину зобовʼязань у рамках ядерної угоди і дав іншим учасникам два місяці на повернення до її виконання.
  • Минулого тижня у Відні відбулася зустріч представників Ірану і країн Євросоюзу. В іранському МЗС заявляли, що переговори були «останнім шансом» для досягнення угоди, але не дали достатніх результатів.