Під Конституційним судом проходить мітинг проти можливого скасування закону про люстрацію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Під Конституційним судом проходить мітинг проти можливого скасування закону про люстрацію

Гонтар Володимир / УНІАН

Під будівлею Конституційного суду в Києві проходить мітинг проти можливого скасування закону «Про очищення влади», який забороняє чиновниками за президентства Януковича займати державні посади строком до 10 років.

На мітингу, який розпочався о 09:30, присутні політичні сили «Голос» Святослава Вакарчука, «Європейська солідарність» Петра Порошенка, ВО «Свобода» і «Національний корпус».

Учасники акції кажуть, що КС зараз намагається знищити досягнення Революції Гідності. Націоналісти запевняють, що скасування закону про люстрацію — це прямий російський реванш.

Зазначимо, що на мітингу єдині, хто не стоять з партійною символікою, — «Голос» Вакарчука. Через це між Вакарчуком і представниками націоналістів відбулася невелика коротка сварка.

Біля суду чергують Нацгвардія і поліція. Обстановка спокійна.

Депутат і голова парламентського комітету зі свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у Facebook написала, що зустрілася з головою Конституційного суду Наталією Шапталою, яка заявила, що суд сьогодні винесе проміжне рішення через відсутість частини суддів.

Нагадаємо, що закон про люстрацію набув чинності 16 жовтня 2014 року. Згідно з ним, громадяни, які працювали на держслужбі за президентства Віктора Януковича, не можуть займати посади в органах влади на строк від 5 до 10 років. Крім того, при Міністерстві юстиції було створено спеціальний орган для контролю за призначеннями на керівні посади.