Політолог Гела Васадзе: Після відставки спікера грузинського парламенту протест ще більше підніметься

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Політолог Гела Васадзе: Після відставки спікера грузинського парламенту протест ще більше підніметься

Gela Vasadze / Facebook

Грузинський політолог Гела Васадзе вважає, що після відставки спікера грузинського парламенту Іраклія Кобахідзе протест у Грузії не припиниться. На його думку, люди вимагатимуть відставки міністра внутрішніх справ Георгія Гахарії. Про це Гела Васадзе сказав theБабелю.

Політолог вважає, що грузинська влада злякалась людей та міжнародної реакції на побиття активістів. «Протест ще більше підніметься. На Кавказі показувати слабкість [неприйнятно].. А [відставка спікера парламенту] — це слабкість. Я думав, що вони знімуть [спікера] пізніше, але очевидно, що всередині влади почались серйозні процеси. Вони злякались людей і міжнародної реакції. Сьогодні люди обурені і вони будуть вимагати відставки головного винуватця [побиття] — міністра МВС Георгія Гахарії, але, на відміну від голови парламенту Іраклія Кобахідзе, він сильна політична фігура і просто так у відставку не піде», — сказав Васадзе.

На його думку, протести назрівали давно, у країні був високий градус напруження через незмінність влади. Васадзе каже, що першочергово на мітинг вийшли прості люди, а лідери опозиції підтримали їх.

На питання theБабеля, наскільки обґрунтованою є вимога опозиції щодо дострокових парламентських виборів, політолог сказав: «Сьогодні в Грузії обґрунтовано все, інше питання, наскільки це реалістично. Дострокові парламентські вибори без зміни Виборчого кодексу та скасування мажоритарної системи вигідні сьогодні владі, тому мені, чесно кажучи, не зрозуміла ця вимога. Але якщо буде змінений виборчий кодекс і виборча система, влада піде».

  • Уввечері 20 червня під грузинський парламент вийшло близько 8 тисяч людей. Їх обурило, що депутат російської Держдуми, президент Міжпарламентської асамблеї православʼя Сергій Гаврилов виступав у грузинському парламенті, сидячи в кріслі спікера. Люди вимагали відставки голови парламенту Іраклія Кобахідзе.
  • Вночі поліція гумовими кулями та водометами розігнала мітинг. Сотні людей були травмовані, ще сотні затримані. Наступного дня Іраклій Кобахідзе пішов у відставку.