Творці мінісеріалу «Чорнобиль» без дозволу використали відео українського режисера

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Творці мінісеріалу «Чорнобиль» без дозволу використали відео українського режисера. Йдеться про візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера Центрального пункту пожежного звʼязку (ЦППЗ) з диспетчерами Воєнізованої пожежної частини (ВПЧ) Чорнобильської АЕС, яка увійшла до першої серії.

Про це український режисер та викладач УКУ Андрій Приймаченко написав на своїй сторінці у Facebook.

«Той момент, коли HBO використало моє відео у серіалі Чорнобиль. Дуже радий бути маленькою частиною цього проекту (хоч мого дозволу і не питали)! Роками я цікавився та як міг популяризував тему катастрофи на ЧАЕС, і ось — несподіваний поворот», — написав Приймаченко.

Відео, про яке пише український режисер, завантажене у YouTube на каналі «Студія Peredova» 18 березня 2013 року, його автором є Андрій Приймаченко. Аналогічне відео можна побачити у першій серії мінісеріалу НВО «Чорнобиль».

У коментарі theБабелю Андрій Приймаченко зазначив, що станом на 11 червня з ним не звʼязувалися творці серіалу, хоч він написав до них звернення у Twitter. Зокрема, українець звернувся до автора сценарію та виконавчого продюсера серіалу Крейґа Мейзіна.

«Шановний Крейґу Мейзіне, дякую за чудове шоу! Я помітив, що ви використали відео, яке я створив, у першому епізоді. Ніхто не звʼязувався зі мною для отримання дозволу, тому я думаю, що було б добре, якби ми поговорили», — написав Приймаченко, залишивши адресу своєї електронної скриньки.