Зеленський повернув Леоніда Кучму до складу Тристоронньої контактної групи в Мінську

Дата:
Зеленський повернув Леоніда Кучму до складу Тристоронньої контактної групи в Мінську

Дівєєв Сергій / УНІАН

Володимир Зеленський призначив другого президента України Леоніда Кучму представником президента в Тристоронній контактній групі (ТКГ) в Мінську. Про це глава держави повідомив на брифінгу.

«З міжнародними партнерами ми обговорювали дуже важливе питання — припинення вогню на Донбасі. В нас є спільна позиція — це відновлення переговорів у нормандському форматі та розблокування мінського процесу. Вже 5 червня буде зустріч ТКГ на чолі з Леонідом Даниловичем Кучмою», — заявив Зеленський.

«Я не міг не погодитися з цією пропозицією. Я звик в своєму житті приймати рішення, виконувати та відповідати», — прокоментував рішення президента Кучма.

  • У кінці вересня 2018 року представник України в ТКГ Леонід Кучма повідомив, що збирається покинути цю посаду. Кучма заявив, що залишить ТКГ щодо Донбасу, коли досягне критичного віку. 9 серпня 2018 року Кучмі виповнилося 80 років.
  • Після цього Україну на засіданнях ТКГ представляв дипломат Руслан Демченко. При цьому саме Демченка називали одним з найбільш вірогідних наступників Кучми в ТКГ.
  • 22 листопада 2018 року Петро Порошенко призначив Євгена Марчука представником України у Тристоронній контактній групі. Марчук раніше був головою Служби безпеки України (1991—1994), премʼєр-міністром (1995—1996), міністром оборони (2003—2004). Представляв Україну в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи у Мінську.