«Закон про мову потрібно скасувати». Партнер Зеленського з «Кварталу 95» Борис Шефір дав інтервʼю «Детектор медіа». Головні тези

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Закон про мову потрібно скасувати». Партнер Зеленського з «Кварталу 95» Борис Шефір дав інтервʼю «Детектор медіа». Головні тези

Facebook / Студия "Квартал 95"

Борис Шефір, співзасновник «Студії «Квартал 95», співавтор передвиборчої програми президента Володимира Зеленського, дав інтервʼю «Детектор медіа». У ньому він розповів про необхідність скасування закону про мову і квот, заявив про можливу співпраці з «Інтером» і назвав президента Росії Володимира Путіна розумною людиною, з якою можна домовитись. theБабель наводить тези матеріалу.

Чому не пішов у політику

Постало питання: кому йти туди, а кому залишитися тут і утримувати бізнес. Мені тут цікавіше. Там, звичайно, важче й відповідальніше, і треба пожертвувати собою. Але раз друзі дали мені таку можливість, я залишився тут і постараюся цей бізнес не впустити, щоб Володимир через пʼять років повернувся і сказав: «Чудово, продовжуємо». Якщо він не вийде на сцену в образі коміка, то буде продюсувати фільми, зніматися в них.

Ми домовилися, що він буде отримувати зарплату тільки за основним місцем роботи — як президент. А ось увесь прибуток від продукту, який ми виробляємо, буде між нами поділений порівну. Цей процес потребує доопрацювання. Грубо кажучи, він отримує дохід у вигляді роялті від продажу бібліотеки тих фільмів, які купують у всьому світі.

Про роботу над мультфільмом про Гуллівера і повернення на російський ринок

Зараз ми працюємо над повнометражним мультиплікаційним фільмом «Повернення Гуллівера». Спочатку це був сценарій художньої стрічки, але цього року ми адаптували його під мультфільм. Це така заплутана казка-історія з політичним підтекстом. Ми представили проект у Каннах. Цікавилися ним китайська і європейська компанії. Ми дуже оптимістично налаштовані.

Проект робимо російською та англійською мовами. Українською продублюємо. Мультфільм робиться чотири роки. Ми сподіваємося, що через два роки російський ринок для нас відкриється. Довго пояснювати, але найбільший удар політика українізації завдала телерадіовиробництву. В Росії тисячі кінотеатрів, а крім Росії є Казахстан, Білорусь, усі пострадянські країни. Якщо б нам усередині України дозволили виробляти російською, ми б могли торгувати з Росією цією продукцією.

Заборони — це штучна й гидка штука. Цю війну, яку розвʼязали політики, сподіваюся, сьогоднішні політики закінчать. Моє ставлення до війни таке, що я розумію — її затіяли, щоб підзаробити грошенят і з того, й з іншого боку. Всі заробили, тільки нас розорили з вами.

Про альтернативи квотам

Квоти й заборони — це погано. Будь-які. Це суперечить Конституції України. Квоти — це не розвиток, це придушення мови. Звичайно, українську мову потрібно підтримувати й розвивати. Але не методом квотування, а, наприклад, якимись преференціями, наприклад, в оподаткуванні. Українська мова має стати модною. А виробництво українською комерційно привабливим. Просто зараз не потрібно смикати проблему мови, вона ділить суспільство. Спочатку потрібно зупинити війну, а потім вирішувати інші завдання.

Так само і з книжками. Навіщо забороняти? Можна ж україномовні книги звільнити від податку, а на російськомовні — підвищити. Але не забороняти.

Очікування від нового президента

Я очікую перегляду квот. 90% — це багато. Закон про мову потрібно скасувати й ухвалити нормальний закон. Це перший крок для припинення війни. Також хочу, щоб влада мені профінансувала «Майданс». Просто я впевнений у геніальності цього проекту. А так у нас досить хороша ситуація. Кілька холдингів конкурують і створюють гарні речі. Але без російського ринку ми будемо деградувати.

Я б порадив йому [Зеленському] бути сміливішими. Коли ми писали програму, то першим законом, який ми хотіли подати в Раду, був закон про зняття недоторканності та про імпічмент. Насамперед треба почати з себе й не боятися.

Про суспільне і державне телебачення

Ви подивіться на українське державне телебачення. Це найганебніший канал. Потрібен державний український канал. Не тільки суспільний. На нього слід виділити хороші гроші. Щоб він працював як ОРТ [«Первый канал»]. Це найбагатший канал у Росії. Дайте їм грошей, і нехай там буде тільки українська мова. І нехай заманюють найталановитіших і роблять суперконтент. Державний канал повинен бути — це ж голос держави.

Суспільне мовлення має бути. Але крім нього повинен бути і державний канал. А громадський мовник не повинен фінансуватися державою. На те воно і суспільне, щоб фінансуватися суспільством. Є інвестори, хай розкошелюються олігархи. Адже суспільне — цікава штука.

Від яких проектів відмовився «1+1». Про співпрацю з «Інтером» та іншими каналами

«Ігри приколів». Також вирішили переформатувати «Розсміши коміка». «Вечірній Київ» ще раніше закрили. «Чисто News», мабуть, проіснує до виборів, і його теж закриють. На «1+1» у нас залишилися тільки «Жіночий Квартал», «Вечірній Квартал», «Ліга сміху». А 40 наших авторів потрібно якось прогодувати. Тому будемо співпрацювати з усіма. Хоча на останній нараді «Плюси» обіцяли переглянути свою політику і зробити нам якісь замовлення.

Будемо всім пропонувати [співпрацю]. Ні в «Інтеру», ні в «України» немає свого гумористичного шоу. А у нас є авторський колектив талановитих і працездатних людей. Нам головне — не розгубити колектив. Я запланував поїздку на всі канали й з усіма буду розмовляти. Візьму соратників і повеземо свої пропозиції.

Про новий формат «Кварталу 95» і жарти з президента Зеленського

Ми взяли нових акторів. Було бажання когось із них призначити фронтменом. Але ми прийшли до висновку, що такого фронтмена, як Володя, ми не знайдемо. Тому ми й побудували роботу за іншим принципом. У нас буде рівна команда акторів, наших зірок. А фронтмен, якщо зможе — виділиться. Прийшла до нас молодь — Ласточкін, Ткач — дуже яскраві особистості. І наші старенькі занервували. Нехай тепер стараються. Тексти треба писати ще смішніше, ніж раніше.

Вова не смішний. Його дуже важко пародіювати. Він не говорить дурниць. Він смішний тільки на сцені, коли когось пародіює. А так він не буде, як Кличко, говорити різну нісенітницю, або як Ляшко зі своїм андеґраундом. Але пародію на Володю ми вже придумали. Хто буде його пародіювати — не скажу. Зовні як його пародіювати, ми вже знаємо, але як його вставити в наші програми, ми ще не розуміємо. Швидше за все, він буде такою собі нормальною людиною, яка потрапила в дурку і всьому дивується. Така в нас концепція.

Про війну на Донбасі

Треба її закінчувати. Ні в якому разі [не вважаю нормальним закінчувати війну на умовах агресора]. У нас у передвиборній програмі написано, що якщо прибрати людей, матеріально зацікавлених у війні, вона закінчиться. У цьому випадку колишній президент і його оточення були зацікавлені в продовженні війни. Ми їх прибрали, і я впевнений, що вона затихне. Війна перестане приносити дохід.

Якщо ми сильно захочемо, то ми з ними [владою РФ] домовимося. Їм що, подобається воювати? Ви думаєте, Путін — маніяк, який любить постріляти у живих людей? Він що, псих? Він розумна людина. Так, у нього імперські амбіції. Але можна ж домовитися. А якщо ні, то будемо оголошувати справжню війну. А то що це таке: однією рукою воюємо, а іншою рукою торгуємо? Дуже важливо бажання хоча б однієї сторони, інакше для миру немає перспектив.

Про альтернативу російському ринку

Так [шукаємо], але це довгий шлях — 10—15 років для входу на інші ринки. Наприклад, ми плануємо зробити серіал «Свати» для Румунії. Ми багато говорили з поляками, але в них власний ринок і свої талановиті виробники. Вони багатші за нас і можуть дозволити набагато дорожче виробництво — і 200, і 300 тисяч доларів за серію. Але роботу вони швидше дадуть своїм продакшенам. Розумієте, без додаткового сусіднього ринку ми можемо скотитися на містечковий рівень телебачення. А не хочеться. Ми ж вміємо краще, і ми довели це. А зараз знімати за 15 тисяч серію нецікаво.

Я хочу зняти проект, схожий на «Гру престолів», на українську тематику. Якби мейджори побудували в нас свою студію, у нас були б усі можливості вийти на світовий ринок. Серія «Гри престолів» коштує понад мільйон. У нас стільки на цілий серіал немає.