У Велику Британію через 60 років повернули фрагмент Стоунхенджу. Він був у робітника, який брав участь у зміцненні конструкції памʼятки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Велику Британію через 60 років повернули фрагмент Стоунхенджу. Він був у робітника, який брав участь у зміцненні конструкції памʼятки

Inja Pavlić / Unsplash

У Велику Британію через 60 років повернувся фрагмент Стоунхенджу, який був вивезений до США 89-річним англійцем Робертом Філліпсом після розкопок і робіт зі зміцнення памʼятки. Про це пише BBC.

У 1958 році археологи спільно з компанією Van Moppes займалися зміцненням Стоунхенджу і вставляли в камені металеву опору, виймаючи з них однометрові висвердлені камʼяні стрижні. Філліпс, який був співробітником Van Moppes, взяв собі частину такого стрижня на памʼять.

Увесь цей час артефакт зберігався в будинку чоловіка у Флориді.

Британська державна комісія з історичних будівель і памʼяток English Heritage, яка курирує Стоунхендж, вказала, що фрагмент Філліпс повернув ще в травні минулого року, але повідомили про це тільки зараз.

Археологи проаналізують хімічний склад стрижня, щоб встановити походження каменів споруди.

В English Heritage нагадали, що місце перебування ще двох стрижнів зі Стоунхенджу невідомо.

  • Нові розкопки на британських островах дали чергове підтвердження теорії про те, що гігантські камені Стоунхенджу були доставлені на місце сушею. Теорія про те, що камені для мегалітичної споруди доставили морем, втрачає свої позиції, особливо після того як провалилися три експерименти з камінням на плотах. Тепер же науковці знайшли підтвердження того, що принаймні 80 з менших каменів внутрішнього кільця Стоунхенджу — блакитних колон — були доставлені на місце саме сушею.