Іран відмовився виконувати частину зобовʼязань за ядерною угодою

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Іран попередив пʼять країн-учасниць ядерної угоди 2015 року про те, що вирішив призупинити виконання деяких із своїх зобовʼязань за багатонаціональною угодою, відомою як Спільний всеосяжний план дій (JCPOA). Це сталося рівно через рік після того, як Сполучені Штати в односторонньому порядку вийшли з угоди, пише Press TV.

Посли країн Франції, Великої Британії, Німеччини, Росії та Китаю 8 травня отримали лист від президента країни Хассана Рухані. У документі уточнюються деталі рішення, ухваленого Вищою радою національної безпеки Ірану.

У ньому зазначається, що Тегеран виявив максимальну стриманість і терпіння після виходу Вашингтона з угоди у травні минулого року і надав іншим підписантам «значний» час за їхнім власним проханням компенсувати вихід США та гарантувати інтереси Ірану. Однак сторони не вжили жодних «практичних заходів», щоб помʼякшити вплив економічних санкцій, які були введені проти Тегерана з боку США, йдеться в листі.

Тому Іран вважає, що не має іншого вибору, крім як «скоротити свої зобовʼязання» в рамках угоди.

Іран дає країнам-партнерам за угодою «60 днів для виконання своїх зобовʼязань, особливо в банківському та нафтовому секторах». Тегеран заявив, що не буде дотримуватись обмежень щодо запасів урану та важкої води.

У Китаї вже відреагували на рішення Ірану. У Міністерстві закордонних справ КНР заявивили, що необхідно зберегти ядерну угоду з Тегераном.