«Схеми»: Порошенко допоміг молдовському олігарху вивести найбільший металургійний завод Придністровʼя з-під санкцій України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Петро Порошенко допоміг молдовському олігархові Владу Плахотнюку вивести контрольований ним Молдовський металургійний завод з-під українських санкцій. Про це йдеться у спільному розслідуванні проекту «Радіо Свобода» та молдовського проекту RISE. Moldova.

Санкції проти найбільшого заводу Придністровʼя були запроваджені у червні 2018 року. За даними ЗМІ, санкції запровадили нібито за поставки для потреб російської оборонної промисловості.

РНБО та президент України вивели завод із санкційного списку 19 березня 2019 року — вже за тиждень після того, як керівництво України прямо попросив про це молдовський прем’єр-міністр, близький до Плахотнюка Павел Філіп.

У цьому листі Філіп напряму звернувся до президента Порошенка та голови українського уряду Володимира Гройсмана з проханням про «розблокування діяльності цього важливого економічного суб’єкта» в регіоні, контрольованому Росією.

«У випадку із заводом у «ПМР», схоже, спрацювала «давня дружба», про яку каже сам Плахотнюк, між на той момент офіційним лідером України та неофіційним лідером Молдови — і відкрила шлях до прямого постачання брухту на раніше підсанкційний завод у невизнаній республіці у Придністров’ї», — йдеться у розслідуванні.

Голова молдовського уряду Павел Філіп також є віце-президентом «Демократичної партії Молдови», очолюваної місцевим олігархом Плахотнюком.

Автори розслідування стверджують, що ЗМІ України та Молдови неодноразово писали про дружні стосунки та партнерство Порошенка та Плахотнюка. До того ж, сам Плахотнюк називав Порошенка «давнім другом», коли той відвідував презентацію одного з проектів фонду олігарха у 2014-му році вже у статусі президента.

На запит в Адміністрації президента України поки відповіді «Схемам» не надали. Також на питання про ММЗ не відповів журналістам і сам Порошенко.

Як додають журналісти, у Службі безпеки України, яку РНБО називала ініціатором подання на виключення «ММЗ» зі списку, відповіли «Схемам», що отримали вказівку з Банкової.