У музеї Чилі зберігають близько 300 мумій, старіших за єгипетські. Але про них майже ніхто не знає

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
У музеї Чилі зберігають близько 300 мумій, старіших за єгипетські. Але про них майже ніхто не знає

Wikimedia Commons

Найдревніші мумії зберігаються в Чилі, а не в Єгипті, як вважалося раніше. Про це пише CNN.

Вони належать народу Чинчорро, який оселився на території сучасного Чилі понад 7 000 років до нашої ери. Приблизно за 5 000 років до нашої ери вони почали муміфікувати тіла померлих — це сталося майже на 2 000 років раніше, ніж у Єгипті.

Близько 300 найстаріших мумій зберігаються в археологічному музеї в селищі Сан-Мігель-де-Азапа в Чилі, але більша частина з них не доступна для відвідувачів. Як пише CNN, про їхнє існування мало знають навіть самі чилійці.

За словами кураторки музею Mapіели Caнтoc, народ Чинчорро спочатку муміфікував тільки померлих і ненароджених дітей. Пізніше так почали ховати й дорослих. Існує два типи мумій: чорні та червоні. Для чорних частини тіла померлої людини повністю відділяли одна від одної, обробляли, а потім складали заново. Для виготовлення червоних обходилися надрізами на тілі.

Мумії виявили в пустелі близько 100 років тому. Археологи припускають, що вони збереглися завдяки надзвичайно сухому клімату.

Зараз у музеї в Сан-Мігель-де-Азапа немає фінансової можливості, щоб облаштувати спеціальне місце для демонстрації всіх мумій та зберегти їх у гарному стані. Місцева влада подала заявку до ЮНЕСКО на зарахування регіону до списку культурної спадщини й отримання підтримки.

  • У провінції Ель-Мінья на південь від Каїра вчені виявили три мумії, яким понад 2,5 тис. років. Їх знайшли єгиптолог Захі Хавасс та його команда. Учені розкрили три запечатані саркофаги часів 26-ї династії фараонів (VII—VI ст. до н. е.). Ці саркофаги виявили ще півтора року тому.
  • Археологи єгипетського університету Ель-Мінья виявили в районі Туна ель-Габаль (300 км від Каїра) некрополь із 40 муміями.