Німеччина, Японія, Казахстан, Молдова. Зеленський отримує привітання з перемогою на виборах із різних країн світу

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Лідери різних країн вітають Володимира Зеленського з перемогою на виборах президента.

Першим у телефонній розмові його привітав президент США Дональд Трамп, потім — президент Франції Емманюель Макрон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, премьер-міністр Канади Джастін Трюдо, лідер опозиційного парламенту Венесуели Хуан Гуайдо та президент Білорусі Олександр Лукашенко.

До привітань також приєдналася Вірменія. Прем’єр-міністр Нікол Пашинян привітав Зеленського, опублікувавши допис у Twitter українською мовою.

Велика Британія сподівається на продовження співпраці з Україною за президентства Зеленського. Про це заявив голова МЗС Британії Джеремі Гант.

«Вітаю Володимира Зеленського та його команду з успіхом на виборах. Ви зараз справді будете слугою народу. Ми очікуємо на співпрацю, оскільки Британія продовжує підтримувати Україну, її обраний євроатлантичний курс, процес реформ та безпеку», — написав Гант у Twitter.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Володимира Зеленського з перемогою на виборах президента та запросила його в гості.

«Я була б рада вітати вас найближчим часом у Берліні. Бажаю успіхів у вирішенні завдань, які стоять перед вами», — йдеться в повідомленні на сайті Меркель.

Вітання надішли також від президентів Європейської Ради та Європейської Комісії Дональда Туска та Жан-Клода Юнкера. Вони написали спільного листа.

«На посаді президента України ви можете розраховувати на рішучу підтримку України з боку Євросоюзу на шляху реформ. Це стосується зміцнення верховенства права, боротьби проти корупції, підтримки макрофінансової стабільності та впровадження важливої реформи енергетичного сектору», — йдеться у зверненні.

Зустрітися з Зеленським хоче і президент Молдови Ігор Додон, повідомляє «Укрінформ» із посиланням на прес-службу глави держави.

«Висловлюю сподівання, що багатовікові добросусідські, дружні відносини між нашими країнами і народами, засновані на конструктивному співробітництві та взаєморозумінні, будуть і надалі успішно розвиватися і зміцнюватися», — сказав він.

Свого часу чинний президент Петро Порошенко відмовився зустрічатися з Додоном.

До привітань на адресу Зеленського приєднався президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Уряд Японії опублікував повідомлення із привітаннями Володимиру Зеленському. Там назвали українські вибори «вільними, справедливими та мирними», пише «УНІАН».

Премʼєр-міністр Росії Дмитро Медведєв написав зранку у Facebook, що сподівається на покращення українсько-російських відносин після виборів.

«У мене немає сумнівів: новий керівник держави щодо Росії буде дотримуватися риторики, яку він використовував під час передвиборчої кампанії... Не маю жодних ілюзій з цього приводу. У той же час шанси на поліпшення взаємодії з нашою країною все ж є», — написав він.

При цьому офіційних коментарів Кремля та привітань на адресу Зеленського поки не було.

  • Володимир Зеленський здобув перемогу в другому турі виборів. Як свідчать попередні дані ЦВК після обробки понад 90% протоколів, він набирає 73,17% голосів, тоді як за чинного главу держави Петра Порошенка проголосували 24,50% виборців.
  • Центральна виборча комісія вважає другий тур виборів демократичним. У ЦВК заявили, що не було таких порушень, які могли б уплинути на результати голосування.