Картини Ван Гога, які викрали 17 років тому, повернули до музею в Амстердамі

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

До музею голландського художника Вінсента Ван Гога в Амстердамі повернули дві картини митця, які викрали 17 років тому. Про це повідомляє The Guardian.

Йдеться про картини художника «Вихід із протестантської церкви в Нюенені» та «Вид на море біля Схевенінгена».

Роботи викрали 7 грудня 2002 року. Спочатку їх збиралися продати кримінальному авторитету Кор ван Хауту, але його вбили в день угоди.

«Вид на море біля Схевенінгена», Вінсент Ван Гог

Van Gogh Museum / Wikimedia Commons

У 2003 році картини купив мафіозі Раффаель Імперіале. Він віддав за них 350 тисяч євро.

У 2016 році поліція повідомила, що знайшла картини в будинку одного з місцевих мафіозі. За звинуваченням у викраденні шедеврів мистецтва засудили Октава Дарема та його співучасника Хенка Біслійна.

«Вихід із протестантської церкви в Нюенені», Вінсент Ван Гог

Van Gogh Museum / Wikimedia Commons

Три наступні роки знадобилися спеціалістам, щоб реставрувати картини та виготовити для них нові рами. Старі не збереглися.

  • Револьвер, з якого, імовірно, застрелився голландський художник Вінсент Ван Гог, продадуть на аукціоні. Його виставлять в Auction Art у Парижі. Револьвер як «найвідоміша зброя в історії мистецтва» має піти з молотка 19 червня. За даними представників Auction Art, револьвер Lefaucheux (Лефоше) калібру 7 мм оцінюють орієнтовно у €60 тисяч.
  • У середині березня стало відомо, що у будинку в південній частині Лондона, де близько року жив Ван Гог, виявили його схованки. Серед знайдених речей — молитовник, страхові документи та кілька шматків паперу з намальованими аквареллю квітами.
  • У Франції до кінця 2019 року триватиме цифрова виставка шедеврів нідерландського художника Вінсента Ван Гога. Незвичайна експозиція під назвою «Ван Гог: Зоряна ніч» представлена у паризькій «Майстерні Люмʼєр» (Atelier des Lumières).