Опитування «Рейтингу»: Зеленський перемагає Порошенка у другому турі виборів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

За кандидата в президенти Володимира Зеленського у другому турі виборів голосуватимуть 51% виборців, а за Петра Порошенка — 21%. Ще 18% — не визначилися з вибором, 10% — не мають наміру голосувати. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 5—10 квітня.

«В. Зеленський випереджає свого конкурента у всіх вікових категоріях. Також він є лідером серед мешканців сходу, півдня та центру. Водночас на заході позиції обох кандидатів майже рівні», — йдеться у дослідженні.

Серед виборців, які мають намір голосувати у другому турі, 61% — за Зеленського, 24% — за Порошенка.

61% опитаних вірять, що наступним президентом України стане Зеленський, 17% — Порошенко. Ще майже чверть респондентів не визначилися із відповіддю.

Соціологічна група Рейтинг

Чому українці підтримують кандидатів?

За даними «Рейтингу», 31% опитаних вважають, що коли люди обирають Петра Порошенка, вони голосують безпосередньо за особистість, а 26% — таким чином голосують проти президента Росії Володимира Путіна.

«Остання позиція більш характерна для виборців заходу країни. Серед виборців самого Порошенка майже 40% голосують не так за Порошенка, як проти Путіна», — йдеться в опитуванні.

Водночас 20% опитаних вважають, що коли люди обирають Зеленського, вони швидше голосують безпосередньо за особистість, а 66% — таким чином висловлюють протест проти існуючої ситуації в країні.

«Це, до речі, визнають і виборці Порошенка. Навіть серед виборців самого Зеленського близько 60% своїм вибором висловлюють передусім протест проти існуючої ситуації в країні», — зазначено в дослідженні.

Соціологічна група Рейтинг

Опитування проводилось серед мешканців України, які старше 18 років. Участь у ньому взяли 3 000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 1,8%.

  • Центральна виборча комісія сформувала всі 199 окружних комісій для проведення другого туру президентських виборів, які пройдуть 21 квітня.