Найуспішнішого хакера Великої Британії увʼязнили за порношантаж

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Великій Британії за порношантаж до 6 років і 5 місяців засудили 24-річного хакера Заіна Кайсера. Про це пише ВВС.

Його визнали винним у 11 кримінальних правопорушеннях, серед яких — шантаж, шахрайство та компʼютерні злочини. Хлопця називають фінансово найуспішнішим хакером в історії країни, а справу — великим досягненням Національного агентства з боротьби зі злочинністю (NCA). Він заробляв на життя порношантажем з використанням платної реклами в інтернеті з 17 років.

Уперше Кайсера заарештували майже пʼять років тому, але справу було відкладено через складність розслідування та проблеми обвинуваченого з психічним здоровʼям.

За якою схемою працював Заін Кайсер?

Хлопець звернувся до «російського розробника потужного засобу для кібератак» і пообіцяв йому частку від майбутніх прибутків. Одночасно він організував мережу для відмивання грошей через Китай, США та Коста-Ріку.

Хакер купував рекламу на найбільших легальних порносайтах, але змінював її код таким чином, щоб користувач, клікаючи на рекламний банер, потрапляв на шкідливий сайт. За допомогою інструмента Angler сайт відшукував уразливість у браузері користувача та заражав його компʼютер, після чого компʼютер блокувався, а на екрані зʼявлялося попередження про порушення закону від імені ФБР або іншого правоохоронного відомства.

Щоб уникнути кримінального переслідування, користувач мав сплатити від 100 до 1 000 фунтів.

Національне агентство з питань злочинності зазначає, що неможливо точно дізнатися, скільки людей заплатили викуп, але криміналісти виявили дані про величезну кількість операцій.

За півтора року у період з 2012 до 2013-го Кайзер заразив вірусом 165 тис. компʼютерів і отримав викуп щонайменше від 8 тис. користувачів. Сам Кайсер отримав близько 700 тис. фунтів стерлінгів, вся його мережа — не менше 4 млн.

Коли рекламні сервіси спробували прикрити схему, хакер організував на них DDoS-атаку, завдавши збитків на суму понад $ 500 тис.