Британський парламент втретє відхилив угоду про умови виходу з ЄС. Лондон готується до «жорсткого» Brexit 12 квітня

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Британський парламент втретє відхилив угоду про умови виходу з ЄС. Лондон готується до «жорсткого» Brexit 12 квітня

Dan Kitwood / Getty Images

У парламенті Великої Британії втретє відхилили проект угоди з Європейським Союзом про умови виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС. Про це пише DW.

Проти угоди, яку запропонував уряд премʼєр-міністра Терези Мей, проголосували 344 депутати, підтримали угоду 286.

Ухвалення угоди означало б, що депутати мали б час до 22 травня, щоб узгодити усі питання, що залишилися, а Велика Британія покинула ЄС в упорядкованій формі менш ніж за два місяці. Нинішній результат голосування означає, що ризик вирішення питання щодо Brexit без усіляких угод зростає.

Тепер Британія повинна представити інший план або залишити ЄС без угоди до 12 квітня. В Єврокоміссії вже закликали Лондон готуватися до «безумовного» або, як ще кажуть, «жорсткого» Brexit 12 квітня.

Обговорення у британському парламенті були настількими палкими, що парламентарі навіть писали про це у Twitter.

«Я звертаюся до всіх депутатів від лейбористів з проханням проголосувати проти цієї пропозиції», — пише прес-секретар Шотландської національної партії, депутат Ян Блекфорд.

Після третього провалу угоди про Brexit президент Європейської ради Дональд Туск вирішив скликати позачерговий саміт ЄС 10 квітня. Про це він написав у Twitter.

«У звʼязку з тим, що Палата громад відхилила угоду про вихід, я вирішив скликати зустріч Європейської ради 10 квітня», — заявив Туск.

  • Палата громад парламенту Великої Британії 28 березня не підтримала жоден з восьми альтернативних варіантів Brexit.
  • Лідери Європейського Союзу 22 березня погодилися з планом відстрочки Brexit на період після 29 березня. Європейська рада визначила кілька сценаріїв виходу Великої Британії з ЄС і зупинилася на двох датах реалізації угоди.
  • Три міністри Великої Британії подали у відставку через незгоду з премʼєр-міністром Терезою Мей у питанні Brexit. Вони підтримали парламент, який ухвалив 25 березня поправку та взяв на себе контроль над виходом країни з Європейського Союзу.