У Брюселі змінять конструкцію статуї «Хлопчика-дзюркунчика». Він понад 400 років марнотратив питну воду

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Брюселі змінять конструкцію статуї «Хлопчика-дзюркунчика». Він понад 400 років марнотратив питну воду

Jose Antonio Navas / Flickr

Нещодавно інженери міста Брюссель дізналися, що всі 400 років статуя «Маннекен Піс», більш відома як «Хлопчик, що пісяє», не економила питну воду. Про це пише The Guardian.

Мініатюрна статуя витрачає від 1 до 2,5 тис. літрів чистої питної води на день, зливаючи її в міську каналізацію. Інженери зрозуміли це після того, як у скульптуру, як і в кілька сотень інших міських обʼєктів, що споживають воду, встановили лічильник.

Місцеві чиновники підрахували, що витраченої хлопчиком-дзюркунчиком питної води вистачило б на забезпечення потреб для 10 родин. Тож нині спорудили тимчасовий канал для збору води, яку випускає скульптура. Пізніше тимчасовий канал замінять постійним, який буде перенаправляти цю воду назад, створюючи щось на зразок замкнутого циклу.

«Маннекен Піс», або «Хлопчик-дзюркунчик» — мініатюрна бронзова статуя-фонтан у вигляді голого хлопчика, який пісяє в чашу фонтана в центрі Брюсселя. Це одна з найвідоміших памʼяток міста, своєрідний символ столиці Бельгії, відвідання якої завжди входить у туристичні маршрути, а з самою памʼяткою повʼязана низка цікавих міських традицій.

Сучасний вигляду статуя має з 1619 року завдяки майстерності Жерома Дюкенуа, придворного скульптора-маньєриста. Починаючи від 1695 року, статую неодноразово викрадали. Тож нині в Брюсселі стоїть уже не перша копія.