Парламент Британії захопив контроль над Brexit

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Парламент Британії захопив контроль над Brexit

House of Commons / PA Images via Getty Images

Парламент Великої Британії проголосував за те, щоб узяти на себе контроль за ухвалення рішень щодо виходу країни з Європейського Союзу.

Це безпрецедентна подія в Британії, де подібні питання зазвичай ініціює уряд, пише The New York Times.

Проголосувавши, депутати надали собі право самостійно розглядати різні варіанти стосовно Brexit. Таким чином вони намагаються вийти з глухого кута, в якому зараз перебуває Британія.

Серія голосувань має відбутися в середу, 27 березня.

При цьому премʼєр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що «не гарантує виконання рішення парламенту», пише BBC. Вона сказала, що дії депутатів — «недружній прецедент».

  • Раніше депутати парламенту Великої Британії повідомили, що можуть підтримати варіант Brexit, який запропонувала премʼєр-міністр Тереза Мей. В обмін на це вона повинна відмовитися від своєї посади.
  • 23 березня на вулиці Лондона вийшов натовп людей. Активісти крокували від Парк-Лейн до Парламентської площі, після чого влаштували мітинг під будівлею парламенту. Це сталося після того, як Євросоюз погодився відкласти дату щодо Brexіt.
  • 22 березня лідери Європейського Союзу погодилися з планом відстрочки Brexit на період після 29 березня. Європейська Рада визначила декілька сценаріїв щодо виходу Великої Британії з ЄС та зупинилася на двох датах реалізації угоди.