Луценко заявив про передачу послом США списку осіб, яких не можна переслідувати. Держдеп назвав це «вигадкою»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Про це він розповів у інтервʼю американському TheHill.tv.

«На жаль, вже з першої зустрічі з послом США в Києві Йованович дала мені список людей, яких ми не маємо переслідувати», — сказав Луценко.

За словами генпрокурора, він відповів послу, що це неприпустимо. «Ніхто в цій країні, ні наш президент, ні наш парламент, ні наш посол не перешкодять мені розслідувати, чи має місце злочин», — продовжив він.

Генпрокурор також поскаржився, що його відомство не отримало $4 млн, які Штати мали виділити на його підтримку. «У той час у нас була справа за розкрадання урядової технічної допомоги США на суму 4 млн доларів, і в цьому відношенні мав місце цей діалог. Йованович вважала, що наші співбесіди з українськими громадянами, українськими держслужбовцями, які були частими відвідувачами американського посольства, кидають тінь на антикорупційну політику», — розповів генпрокурор.

Луценко додав, що ГПУ отримала лист посольства США про те, що ці кошти були під повним контролем посольства, і що дипустанова не вимагала правової оцінки фактів їхнього можливого розкрадання. «Ситуація була досить дивною, тому що кошти, про які ми говоримо, були призначені для Генеральної прокуратури, і ми сказали, що ми ніколи не бачили їх, на що посольство США відповіло, що проблем немає», — додав Луценко.

Що говорять у США?

Як пише видання, Державний департамент назвав «відвертою вигадкою» твердження Луценка про отримання списку людей, яких не можна переслідувати.

Крім того, в Держдепі підкреслили, що не надають підтримки ГПУ. «Сполучені Штати наразі не надають жодної допомоги Генпрокуратурі, але раніше робили спробу підтримати фундаментальну реформу сфери юстиції, в тому числі після Революції гідності 2014 року. Коли політична воля для справжніх реформ у кількох генпрокурорів, що змінювали один одного, виявилася недостатньою, ми скористалися нашою відповідальністю перед американськими платниками податків і перенаправили допомогу більш продуктивним проектам», — цитує видання речника Держдепу.

  • Народний депутат Борислав Розенблат звинуватив директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника у співпраці зі штабом кандидата в президенти від демократів США Гілларі Клінтон — головної суперниці Дональда Трампа.
  • За його словами, Ситник передавав у штаб Клінтон секретні документи у справі «чорної бухгалтерії» екс-президента Віктора Януковича. В них фігурував тодішній очільник передвиборчого штабу Трампа Пол Манафорт.
  • На початку березня Йованович закликала звільнити очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.