Опитування: На президентських перегонах Зеленський — перший, Порошенко відстає на 7%

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Найбільшу підтримку населення серед тих, хто візьме участь у голосуванні на виборах президента 31 березня, отримує керівник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський (20,5%). Такі дані наводить Центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, який проводив опитування з 9 до 14 березня спільно з Інститутом стратегічних досліджень та прогнозів «Янус».

Друге місце, за даними опитування, посідає Петро Порошенко — 13,3%. За Юлію Тимошенко готові відати свої голоси 9,5% респондентів.

За Юрія Бойка готові проголосувати 6,9%, за Анатолія Гриценка та Олега Ляшка — 6,2% та 4,1% відповідно.

Загалом, близько 25,7% виборців на даний момент ще не знають, за кого голосувати (серед тих, хто піде на вибори).

При цьому, в опитуванні вказано, що найбільш імовірними переможцями виборів більшість респондентів вважає Петра Порошенка (25,5%) або Володимира Зеленського (25,1%).

Показник віри в перемогу Юлії Тимошенко майже вдвічі менший — 12,5%. Решта кандидатів отримали дуже низькі відсотки за показником «імовірний переможець виборів».

А як було раніше?

Тиждень тому, 13 березня, SOCIS публікував аналогічне дослідження. Тоді Зеленський та Порошенко теж були визначені лідерами в рейтингу кандидатів у президенти. За даними на 13 березня серед тих, хто візьме участь у голосуванні, Зеленський отримав би 20,7%, Порошенко — 13,2%. За лідера партії ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко готові були б віддати голоси 11,0% респондентів.

Як проводили опитування?

Було опитано дві тисячі респондентів в усіх областях методом особистого інтервʼю. Серед респондентів не було людей з анексованого Криму та з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,1%.

Хто такі SOCIS?

SOCIS — перша соціологічна компанія в Україні, заснована в 1988 році. Компанія — член Соціологічної асоціації України. SOCIS критикували за публікацію даних соціології на користь чинної влади. Перша компанія, що в 2014 році опублікувала рейтинг, у якому Порошенко посів перше місце. Після перемоги на виборах він призначив співзасновника компанії Ігоря Гриніва заступником глави Адміністрації президента. Зараз Гринів входить до складу виборчого штабу Порошенка.