Ердоган використовував відео розстрілу у мечеті Крайстчерча в агітації. У МЗС Нової Зеландії кажуть, що це несе загрозу її громадянам

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Міністерстві закордонних справ Нової Зеландії розкритикували президента Туреччини Реджепа Ердогана за те, що на мітингах на його підтримку та в його агітаційних роликах використовуються кадри з відео розстрілу в мечеті Аль-Нур у місті Крайстчерч.

Як повідомляє DW, глава МЗС Нової Зеландії Уїнстон Пітерс заявив, що така політична агітація може нести загрозу новозеландцям за кордоном.

«Що завгодно такого роду, що спотворює цю країну, враховуючи, що це був не новозеландський громадянин, загрожує майбутньому і безпеці жителів Нової Зеландії і нашого народу за кордоном», — сказав Пітерс, назвавши такі прийоми Ердогана «нечесними».

Міністр також додав, що пояснив турецькому міністру закордонних справ Мевлуту Чавушоглу і віце-президенту Туреччини, що імідж Нової Зеландії не повинен страждати через дії однієї людини.

На цих вихідних президент Туреччини використовував уривки з запису на мітингах, які транслювалися по телебаченню, разом із уривками з «маніфесту» Брентона Тарранта, де робився акцент на те, що стрілок погрожував турецьким мусульманам.