Порошенко призначив в. о. голови Служби зовнішньої розвідки

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Порошенко призначив в. о. голови Служби зовнішньої розвідки

Олександр Синиця / УНІАН

Президент України Петро Порошенко призначив Андрія Алєксєєнка на посаду виконуючого обовʼязки глави Служби зовнішньої розвідки. Про це йдеться на сайті глави держави.

«Першому заступнику голови Служби зовнішньої розвідки України Алєксєєнку Андрію Вікторовичу тимчасово виконувати обовʼязки голови Служби зовнішньої розвідки України», — йдеться в указі президента №80/2019.

Хто такий Андрій Алєксєєнко?

На сайті служби зазначається, що Алєксєєнко народився 29 липня 1963 року в Чернігівській області. У 1990 році закінчив Київський державний університет ім. Тараса Шевченка, після чого працював на різних посадах в МЗС України.

27 листопада 2017 року був призначений указом президента на посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України.

Що сталося?

Журналісти програми Bihus.Info 2 жовтня опублікували розслідування, в якому стверджується, що сімʼя Сергія Семочка, колишнього керівника економічної контррозвідки СБУ, а нині першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки, має нерухомість вартістю понад 200 млн грн, а дехто з його родичів — громадянство Росії.

16 жовтня СБУ повідомила, що на підставі цього розслідування розпочато кримінальне провадження за статтею «державна зрада» стосовно Семочка.

Що говорив Єгор Божок?

Наприкінці січня 2019 року колишній голова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок дав інтервʼю виданню LB.ua, в якому пояснив, чому Сергій Семочко не усунений від служби, незважаючи на розслідування. Він розповів, що Сергій Семочко — «реально міцний оперативник».

«Він старанно працює, робить декілька таких речей, які дійсно корисні з точки зору національних інтересів. Я не можу сказати, що конкретно, тоді точно порушу закон. Зазначу лише, що завдяки моєму першому заступнику ми змогли нейтралізувати ряд дій РФ щодо легалізації окупованих територій», — сказав Божок.