У Києві біля посольства Росії відкрили сквер імені опозиціонера Бориса Нємцова

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Києві біля посольства Росії відкрили сквер імені опозиціонера Бориса Нємцова

Facebook / Київська міська державна адміністрація

У Києві відкрили сквер імені російського опозиційного політика Бориса Нємцова, вбитого чотири роки тому в Москві. Зелена зона розташована поруч із Посольством РФ — на розі вулиці Сурикова та Повітрофлотського проспекту.

Перейменований сквер і меморіальну дошку відкрила донька політика Жанна Нємцова та мер столиці Віталій Кличко, повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Рік тому площу імені Нємцова відкрили у Вашингтоні — теж біля російського посольства. Згодом перед посольством Росії з’явився сквер імені Бориса Нємцова й у Вільнюсі.

Віталій Кличко нагадав, що досі замовників вбивства Бориса Нємцова не встановили.

«Але ж ми знаємо, що це було політичне вбивство і [те,] кому заважав Борис Нємцов. Цей сквер буде кожного дня нагадувати російському посольству про тих людей, які борються за правду, за демократію і справедливість, за майбутнє своєї країни», — підкреслив він.

Борис Нємцов у 2004 році підтримав Помаранчеву революції в Україні, пізніше був призначений позаштатним радником президента України Віктора Ющенка. Закликав чинити ідеологічний тиск на Кремль. У 2013 році він підтримав Євромайдан. Під час Майдану йому було заборонено вʼїзд до України. У 2014 році Нємцов засудив анексію Криму Росією. У вересні того ж року підписав заяву з вимогою «припинити військову авантюру: вивести з території України російські війська та припинити пропагандистську, матеріальну та військову підтримку прихильників самопроголошених ДНР та ЛНР».

  • У жовтні 2018 року керівники делегацій США, Великої Британії, Литви та Польщі на Парламентській асамблеї ОБСЄ ініціювали призначення спецпредставника або створення комісії ПА ОБСЄ з нагляду за розслідуванням убивства Нємцова. Парламентарії вважають, що російська влада не знайшла жодного з організаторів та замовників убивства, хоч і заявила, що справу розкрито.
  • До річниці вбивства Нємцова у 2019 році в Конгрес США внесли резолюцію про санкції за вбивство політика.