Суд частково задовольнив позов Гриценка до ЦВК щодо розʼяснень ведення передвиборчої агітації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Суд частково задовольнив позов Гриценка до ЦВК щодо розʼяснень ведення передвиборчої агітації

Гонтар Володимир / УНІАН

Шостий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов кандидата у президенти Анатолія Гриценка до Центральної виборчої комісії та визнав недійсною і протиправною постанову ЦВК про норми ведення передвиборчої агітації. Йде про неоплачувані договори.

Про це Гриценко написав у Facebook і опублікував копії рішення суду.

«Ми виграли суд — він засудив ЦВК за спробу легалізувати піраміду підкупу голосів через нібито законні виплати агітаторам гаранта. ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, почала вказувати правоохоронцям: мовляв, це не підкуп, а норма», — написав він.

Представник Гриценка у ЦВК Руслан Чорнолуцький повідомив, що судове засідання почалося увечері 28 лютого і закінчилося вночі.

«Ми довели, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, вона не мала права тлумачити імперативну норму, яка забороняє оформлення договорів з виборцями, будь-які доплати їм з виборчого фонду. Таким розʼясненням вони хотіли через компенсацію витрат легалізувати просто роздачу готівки через «прокладку», тобто виборчий фонд перераховує кошти на громадську організацію, а вона повинна компенсувати нібито витрати на телефонний звʼязок, проживання, поїздки», — зазначив Чорнолуцький.

Він пояснив, що постанова ЦВК не зобовʼязує правоохоронців здійснювати перевірки. «Це означає, що використання юридичними особами грошей, які надійшли з виборчих фондів на так звані компенсації, протизаконно», — додав Чорнолуцький.

  • 31 січня Гриценко подав до суду на ЦВК, тому що вважав незаконною вимогу працювати з Державним реєстром виборців виключно у будівлі ЦВК. 4 лютого Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив позов Гриценка.
  • 24 лютого Гриценко заявив, що Верховний суд зобовʼязав ЦВК зібратися на засідання і розглянути його заяву про надання доступу до Реєстру виборців.
  • 26 лютого Центральна виборча комісія розглянула заяву Гриценка, але вирішила відмовити йому у доступі до Держреєстру виборців.