Адвокат Януковича оскаржив вирок екс-президенту. Просить визнати його невинуватим за усіма статтями

Дата:
Адвокат Януковича оскаржив вирок екс-президенту. Просить визнати його невинуватим за усіма статтями

Valery Matytsin \ TASS via Getty Images

Адвокат Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Юрій Рябовол, який захищав на суді екс-президента Віктора Януковича, подав скаргу на вирок Оболонського районного суду Києва. Про це theБабелю повідомила речниця суду Інна Свинаренко.

За її словами, захисники, обрані самим обвинуваченим, станом на сьогодні вирок не оскаржували.

«Справу буде скеровано до Київського апеляційного суду у визначений кримінально-процесуальним законодавством строк, а саме — після спливу строку на апеляційне оскарження іншими учасниками процесу», — заявила Свинаренко. Термін подання скарг закінчується 25 лютого.

Вона додала, що Рябовол просив вирок Януковичу скасувати, а самого президента-втікача визнати невинуватим за усіма статтями.

Хто такий адвокат Рябовол?

Центр надання безкоштовної вторинної правової допомоги на прохання суду надав Януковичу держадвоката Юрія Рябовола в серпні 2018 року. Це сталося після того, як захисники за договором [адвокати компанії Aver Lex] вийшли з процесу та не зʼявлялися на засідання, щоб зірвати дебати у процесі.

Поява Рябовола в залі суду тоді теж викликала скандал. В Оболонському райсуді 16 серпня 2018 року виникла штовханина: адвокати компанії Aver Lex не пускали Рябовола до зали засідань, мотивуючи це тим, що Янукович відмовився від його послуг. Захиснику вдалося потрапити в зал завдяки втручанню поліції.

Адвокат Віталій Сердюк опублікував у Facebook заяву Януковича, в якій він відмовився від послуг госадвоката Юрія Рябовола. Екс-президент пояснив рішення тим, що адвокат не приїхав до Ростова, щоб обговорити з ним лінію захисту. Він заборонив Рябоволу представляти свої інтереси.

Що кажуть в Aver Lex?

Адвокат Януковича Віталій Сердюк переконаний, що Рябовол не є адвокатом Віктора Януковича і не мав права здійснювати будь-які дії, зокрема й подавати апеляцію.

«Оскільки Рябовол був введений у процес штучно, його завданням було не здійснювати захист, а фактично підіграти звинуваченню у його незаконних діях проти Януковича, клієнт подав до суду заяву ще в серпні про відмову від послуг цієї людини. До того ж Рябовол відмовився від зустрічі з Віктором Януковичем, відмовився погоджувати з ним правову позицію, тому будь-які кроки, в тому числі подача апеляції, є юридично нікчемними і не несуть будь-яких наслідків», — заявив Сердюк theБабелю.

  • 23 січня, Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді. Суд засудив Януковича до 13 років тюрми. Його визнали винним у державній зраді та в пособництві у веденні агресивної війни і засудив до 13 років увʼязнення заочно.
  • Разом з тим суд визнав екс-президента невинним за звинуваченням у пособництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків.
  • Вища рада правосуддя відсторонила на шість місяців від посади суддю Оболонського районного суду Києва Костянтина Васалатія, який виносив вирок екс-президенту Віктору Януковичу. Суддю також зобовʼязали пройти курси підвищення кваліфікації.