Росія скликає на завтра засідання Радбезу ООН до четвертої річниці Мінських домовленостей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Росія ініціювала засідання 12 лютого Ради безпеки ООН до четвертої річниці укладання Мінських домовленостей, повідомив у Facebook речник постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко.

Засідання почнеться о 17:00 за київським часом. Сам Ніколенко назвав цю ініціативу черговою «димовою завісою», щоб відволікти увагу членів організації від першого комплексного обговорення в Генеральній Асамблеї ООН російської агресії проти України. «Спеціальне засідання заплановане на 20 лютого — в п’яту річницю початку конфлікту — в межах нового пункту порядку денного Генасамблеї, який провела Україна у вересні минулого року», — додав він.

Ніколенко додав, що українська сторона використає нагоду, щоб донести до міжнародної спільноти актуальну інформацію про події на сході України. «Останніми днями там російські бойовики обстрілюють українські позиції, в тому числі із забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Говоритимемо також про те, чому важливо зберігати тиск на агресора, допоки на українські землі не повернеться мир», — резюмував Ніколенко.

Що таке Мінські домовленості?

Це комплекс заходів з виконання Мінського протоколу, який ухвалили на зустрічі в Мінську 11—12 лютого 2015 року лідери України, Німеччини, Франції, та Росії у форматі «нормандської четвірки». Пізніше його підписала контактна групою, що складалася з представників Росії, України, представників самопроголошених «ЛДНР» для деескалації збройного конфлікту на сході України.

Комплекс передбачав, зокрема, припинення вогню, відведення важкого озброєння, моніторинг режиму припинення вогню та відведення озброєння з боку ОБСЄ, звільнення і обмін заручниками, і т. д.