Рада підтримала заборону росіянам спостерігати за виборами в Україні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Рада підтримала заборону росіянам спостерігати за виборами в Україні

Congress of local and regional authorities / Flickr

Верховна Рада підтримала проект закону, який забороняє представникам країни-агресора працювати спостерігачами на виборах. За документ №9524 в цілому проголосували 232 депутати.

У пояснювальній записці вказано, що проект закону розроблено, щоб мінімізувати ризики та загрози втручання Російської Федерації у проведення виборів.

«За інформацією Служби зовнішньої розвідки України, Росія готує безпрецедентне втручання у вибори в Україні, передбачивши на роботи спецслужб РФ із втручання в вибори в Україні близько $350 млн», — йдеться в пояснювальній записці.

  • Авторами документа виступили 12 нардепів та спікер парламенту Андрій Парубій. Законопроект пропонує заборонити громадянам країни, яку Рада визнала державою-агресором, брати участь у виборах як офіційним спостерігачам та спостерігачам від іноземних держав або міжнародних організацій.
  • Таку ж заборону автори законопроекту пропонують розповсюдити й на осіб, яких на роль спостерігачів пропонує держава-агресор. Ці обмеження стосуватимуться виборів президента України, Верховної Ради, а також місцевих виборів.