У Керчі руйнують греблю сховища токсичних відходів. Прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Греблю сховища токсичних відходів виробництва (хвостосховище) в Керчі руйнують, видобуваючи в ній пісок. Токсичні речовини з хвостосховища через це потрапляють у Чорне море. Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження, повідомляє її прес-служба.

Що відбувається?

Верхньо-Чурбашське і Нижньо-Чурбашське хвостосховища зберігають отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат». Ці обʼєкти використовувалися з 1968 до 1994 року, а зараз становлять небезпеку хімічного зараження території при руйнуванні гребель.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, у цих хвостосховищах гранично допустимі норми перевищені: мишʼяку у 500 разів, сурми — в 3 рази, ванадію — в 3,5 рази, хрому — у 1420 разів.

МінТОТ

При цьому на деяких ділянках гребель хвостосховищ, які відокремлюють їх від обвідного каналу, проводиться видобуток піску.

Чим це загрожує?

По-перше, як зазначили у прокуратурі, бруд від промивання піску зливається в обвідний канал і потрапляє прямо на міський пляж Керчі.

По-друге, руйнування дамби хвостосховища призводить до того, що токсичні речовини потрапляють в Чорне море, загрожуючи здоровʼю людей і в цілому екосистемі регіону.

За даним фактом українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр).

  • З кінця серпня жителі кримського Армянська стали масово скаржитися на наліт, схожий на іржу, а також на першіння та біль у горлі, висипи і блювання у дітей. Пізніше стало відомо, що причина цих явищ — викиди заводу «Кримський титан».
  • Випаровування з кислотонакопичувача на підприємстві перевищили рівень гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду. Внаслідок різкого погіршення екологічної ситуації постраждав 61 український прикордонник. Російська влада вперто замовчувала екологічну катастрофу.
  • Американська компанія Westinghouse дозволила Україні використовувати технологію виробництва ядерного палива при будівництві заводу.