Порошенко підписав закон про продовження земельного мораторію

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Президент Петро Порошенко підписав закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року. Інформація про це вказана в картці законопроекту 9355-5 на сайті Верховної Ради.

Законопроект про продовження мораторію був прийнятий Верховною Радою 20 грудня 2018 року, а спікер парламенту підписав його 18 січня 2019 року.

Закон забороняє внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств. Також забороняється купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності.

Крім того, закон передбачає, що Кабінет міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Заборону продавати і купувати землю ввели в 2002 році — «на перехідний період, поки не буде прийнятий закон про обіг сільгоспземель. Скасування мораторію та створення ринку сільгоспземель в Україні довгий час були однією з вимог МВФ. Проте така вимога відсутня в списку структурних маяків Фонду за новою програмою співпраці з Україною.