«Ми будемо працювати над тим, щоб позбавити Росію військових переваг». У Білому домі готують відповідь на порушення умов «ракетного» Договору

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У США почнуть працювати над тим, щоб розробити військову відповідь на порушення Росією своїх зобовʼязань за Договором про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Відповідну заяву опубліковано на сайті Білого дому.

«Занадто довго Росія безкарно порушувала Договір про ядерне озброєння середньої і малої дальності, потай розвиваючи і розгортаючи заборонену ракетну систему, яка становить пряму загрозу нашим союзникам і військам за кордоном. Завтра Сполучені Штати призупинять свої зобовʼязання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з Договору про РСМД, який буде завершений через 6 місяців», — йдеться в заяві.

Також в заяві зазначено, що США понад 30 років повністю дотримувалися Договору про РСМД, але не хочуть бути обмеженими його умовами, поки Росія порушує домовленості.

«Ми будемо рухатися вперед у розробці наших власних варіантів військового реагування і будемо працювати з НАТО та іншими нашими союзниками і партнерами, щоб позбавити Росію будь-яких військових переваг», — йдеться в документі.

Що це за договір?

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД, РСМД) між СРСР і США був підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом 8 грудня 1987 року в ході радянсько-американської зустрічі на вищому рівні в Вашингтоні.

1 червня 1988 року він вступив в силу. Він вперше в історії дозволив ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобовʼязалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності, а також не виробляти, не випробовувати і не розробляти такі ракети в майбутньому.

Згідно з угодою, всі пускові установки і ракети повинні були бути знищені протягом трьох років.

  • Держсекретар Майкл Помпео оголосив, що США виходять з Договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) з Росією 2 лютого 2019 року.
  • НАТО і Росія не змогли розвʼязати спір з приводу нової російської ракети, яка, на думку західних союзників, становить загрозу для Європи, через що США може вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).
  • Державний секретар США Майкл Помпео заявив, що країна припинить свої зобовʼязання за ДРСМД, якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до його виконання. Цей термін спливає 2 лютого.