ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо російській агресії на Азові. Вимагає розблокувати Керченську протоку і звільнити захоплених моряків

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо ескалації в Азовському морі та Керченській протоці. Документ, над яким українська сторона працювала майже два місяці, підтримали 103 депутатів, проти нього проголосували троє, утрималися — 16.

Про це повідомили голова української делегації в Асамблеї Володимир Арʼєв та віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Резолюція прийнята. 103 ЗА. Наші моряки визнані такими, що підпадають під Женевську Конвенцію, тобто військовополоненими. Це важливо для міжнародних судів і для сторони захисту», — написала Геращенко у Facebook.

Згідно з документом, Асамблея вимагає негайно звільнити 24 українських моряки та допустити до них представників Міжнародного комітету Червоного хреста і комітету проти тортур.

Також має бути розблокована Керченська протока і забезпечене вільне нормальне судноплавство.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Троє військових були поранені.
  • Після цього російський суд у Криму арештував українських моряків. Їх перевезди в СІЗО у Москву. 15 та 16 січня Лефортівський районний суд Москви продовжив арешт військовополоненим українським морякам до 24 квітня 2019 року.
  • Захист моряків вимагав передати справу до військового суду, а самі полонені відмовилися свідчити, посилаючись на Женевську конвенцію.