МВФ: Торгова війна і слабка Європа можуть спровокувати різкий спад світової економіки

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Міжнародний валютний фонд (МВФ) 21 січня вдруге за три місяці погіршив свої прогнози зростання світової економіки на 2019 і 2020 роки через слабкість Європи і деяких ринків, що розвиваються. На думку фонду, напружена ситуація в торгівлі може значно дестабілізувати світову економіку, повідомляє Reuters.

У нинішньому прогнозі МВФ вказує на ризики більш серйозного, ніж очікувалося раніше, уповільнення зростання економіки Китаю і все більш імовірного сценарію Brexit без угоди Великої Британії з Євросоюзом про перехідний період.

За прогнозом Фонду, зростання світової економіки складе 3,5% в 2019 році і 3,6% в 2020 році, що відповідно на 0,2 і 0,1 процентних пункти нижче за прогноз у жовтні 2018 року.

«Після двох років упевненого зростання світова економіка зростає повільніше, ніж очікувалося, і ризики підвищуються», — заявила на брифінгу керуючий директор МВФ Крістін Лагард.

Зниження рейтингу відобразило ознаки слабкості економіки Європи, у тому числі Німеччини, яка відчуває ефект від нових стандартів викидів палива для автомобілів, і Італії, яка опинилася під тиском ринку через недавнє протистояння Риму з Європейським союзом щодо питань бюджету.

За даними МВФ, зростання економіки в єврозоні сповільниться з 1,8% у 2018 році до 1,6% в 2019 році, що на 0,3 процентних пункти нижче, ніж прогнозувалося три місяці тому. Фонд також знизив свій прогноз зростання в 2019 році для країн, що розвиваються, — до 4,5%, що на 0,2 процентних пункти нижче за попередній прогноз.

«В останні кілька місяців ринки та країни, що розвиваються, мали складні зовнішні умови на тлі торгової напруженості, зростання процентних ставок у США, підвищення курсу долара, відтоку капіталу та нестабільних цін на нафту», — вважає МВФ.