Рада врегулювала перехід релігійних громад до Православної церкви України. Що змінилося?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Рада врегулювала перехід релігійних громад до Православної церкви України. Що змінилося?

Корпусенко Борис / УНІАН

Верховна Рада ухвалила закон, який описує механізми переходу церковних громад до іншого релігійного центру (управління).

За законопроект № №4128-д проголосували 229 народних депутатів. Документ уточнює поняття «релігійна громада» та спосіб зміни нею підпорядкованості.

«Членство у релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням)», — зазначено в законі.

Щоб змінити підлеглість, громада має провести загальні збори. Рішення вважаються ухваленими, якщо його підтримають не менш двох третин від кількості членів релігійної громади. Зміни мають бути внесені до статуту і засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.

Також в законі прописано, що:

  • зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст права власності та інших речових прав таких релігійних громад;
  • частина громади, незгідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем);
  • не обов’язково повідомляти державні органи про утворення релігійної громади, крім випадку здійснення діяльності як юридична особа;
  • заборонено вчиняти будь-які дії для відчуження майна релігійної організації (продаж, обмін, застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача у власність та управління інших осіб) до остаточної зміни підлеглості громади.

15 грудня на Обʼєднавчому соборі Україна отримала єдину Православну церкву України. Її предстоятелем став представник УПЦ Київського патріархату Епіфаній. З цього часу почався перехід релігійних громад до єдиної церкви. УПЦ Московського патріархату майже повним складом собор проігнорувала. Участь у ньому взяли тільки два її митрополити: Вінницький і Барський Симеон та Переяслав-Хмельницький і Вишневській Олександр (Драбинко).

Незважаючи на це єпархії, які входили до УПЦ МП у різних областях України, поступово приєднуються до Православної церкві України. У мережі навіть створили інтерактивну карту переходів вірян з УПЦ (МП) до ПЦУ.

  • 20 грудня 2018 року депутати Верховної Ради ухвалили закон №5309 ,який зобовʼязує УПЦ Московського патріархату вказати в назві церкви приналежність до Російської православної церкви. Загалом документ зобов’язує будь-які релігійні організації вказувати у своїй повній назві приналежність релігійної організації до керівного центру, якщо він розташований за межами України — на території держави, яка вчинила військову агресію проти України або окупувала частину її території.