Вселенський патріархат опублікував текст Томосу про автокефалію Православної церкви України

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Вселенський патріархат опублікував текст Томосу про автокефалію Православної церкви України

Twitter / Петро Порошенко

Вселенський патріархат 14 січня оприлюднив текст Томосу про надання автокефалії Православної церкви України. Текст опубліковано на сайті Вселенського патріархату.

Згідно з документом, «Православна церква, що знаходиться в межах політично суверенної і повністю незалежної держави України, її митрополит, архієпископ і єпископ, її монастирі та парафії, а також усі церковні установи в ній відтепер автокефальні, незалежні і самоврядовані».

«Таким чином управлятимуться справи Церкви в цій країні, як проголошують божественні та святі канони, вільно й у Святому Дусі, та безперешкодно, без будь-якого іншого зовнішнього впливу», — йдеться в документі.

«Ми визнаємо та проголошуємо встановлену в межах території України Автокефальну Церкву нашою духовною донькою та закликаємо всі світовi Православнi Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем «Святіша Церква України», — також зазначається в тексті.

Текст Томоса про надання автокефалії доступний на сайті українською, англійською та грецькою мовами.

  • Сувій Томосу про автокефалію Православної церкви України повернули в Україну після того, як 9 січня його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату в Стамбулі.
  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос ще 5 січня. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі. У ній брали участь предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій і члени Кабміну.
  • Уранці 6 січня в Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ — одразу після спільного святкового різдвяного богослужіння Вселенського патріарха Варфоломія і глави Православної церкви України Епіфанія.
  • 7 січня Томос про автокефалію представили у Софії Київській. Пізніше зʼясувалося, що сувій Томосу тимчасово забрали з Софійського собору в столиці та відправили до Стамбула на підпис членам Синоду.