«Новачок» внесли до Конвенції із заборони хімічної зброї

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Виконавчий комітет Організації із забороні хімічної зброї (ОЗХО) підтримав включення нервового агента «Новачок», який використовували при нападі в минулому році в Солсбері, в Конвенцію із заборони хімічної зброї. Його внесуть до списку заборонених токсинів. Про це пише Reuters.

Держави-члени заявили, що 41 член директивного органу ОЗХО прийняв спільну пропозицію Сполучених Штатів, Нідерландів та Канади про включення «Новачка» у список заборонених речовин.

Рішення ОЗХО, прийняте в понеділок, було конфіденційним, і жодних інших подробиць не повідомлялося.

Це була перша така зміна у списку заборонених хімічних речовин ОЗХО, до якого також входять смертельні токсини VX, зарин і гірчичний газ.

У 193 країн-членів ОЗХО є 90 днів для подачі заперечень проти такого рішення.

  • На початку березня 2018 року в Солсбері, Велика Британія, у важкому стані були виявлені екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Британський премʼєр Тереза Мей пізніше заявила в парламенті, що Скрипали були отруєні речовиною «Новачок» (а-234), розробленим у Росії.
  • Міністерство фінансів США заявило про те, що санкції США вводяться проти російських ГРУшників «Олександра Петрова» і «Руслана Боширова».
  • Влада Великої Британії виділить понад $600 тис. на ребрендинг іміджу Солсбері після отруєння Скрипалів.