Над нашими головами щось не так. Загадкова аномалія під Африкою послаблює магнітне поле Землі

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Над нашими головами щось не так. Загадкова аномалія під Африкою послаблює магнітне поле Землі

Pixabay

Магнітне поле Землі знаходиться в стані різкого ослаблення. Згідно з приголомшливим дослідженням, проведеним на початку цього року, це феноменальне порушення триває більше тисячі років. Про це пише Science Alert.

Магнітне поле Землі не тільки дає нам наші північний і південний полюси, воно також захищає нас від сонячних вітрів і космічного випромінювання — і це невидиме силове поле швидко слабшає.

Регіон, який найбільше хвилює вчених зараз, називається південноатлантичною аномалією — величезний простір від Чилі до Зімбабве. Поле всередині аномалії настільки слабке, що супутники Землі можуть потрапити в нього, тому що додаткове випромінювання, яке воно пропускає, може порушити їх електроніку.

Учені мало що знають про магнітну історію Землі, тому що в ній відсутні так звані археомагнитні дані та фізичні докази магнетизму в минулому Землі в археологічних реліквіях минулих століть.

Одна з таких належала групі давніх африканців, які жили в долині річки Лімпопо, що межує із Зімбабве, Південною Африкою і Ботсваною — регіонами, які знаходяться в межах сьогоднішньої південноатлантичної аномалії.

Приблизно 1000 років тому ці народи банту проводили складний, забобонний ритуал у часи екологічних труднощів. У часи посухи вони спалювали свої глиняні хатини і зернові склади в священному очищувальному обряді, щоб дощі поновилися.

«Коли ви спалюєте глину при дуже високих температурах, ви фактично стабілізуєте магнітні мінерали, а коли вони охолоджуються від цих дуже високих температур, вони фіксують запис магнітного поля Землі», — пояснив один з фахівців, геофізик Джон Тардуно.

Таким чином аналіз стародавніх артефактів, що пережили ці підпали, показує набагато більше, ніж просто культурні звичаї предків сучасних південних африканців.

«Ми шукали періодичну поведінку аномалій, тому що ми думаємо, що саме це відбувається сьогодні та викликає аномалію в Південній Атлантиці, — сказав Тардуно. — Ми знайшли докази того, що ці аномалії траплялися в минулому, і це допомагає нам контекстуалізувати поточні зміни в магнітному полі».

Подібні коливання відбулися в 400—450 роках н. е., 700—750 роках н. е. і 1225—1550 роках н. е.

Передбачається, що щільна область між гарячим рідким залізом зовнішнього ядра Землі і більш жорсткою та холодної мантією якимось чином порушує залізо, яке допомагає генерувати магнітне поле Землі.

Як пояснюють дослідники, загальноприйнята ідея зміни полюсів полягає в тому, що вона може початися де завгодно в ядрі, але останні результати показують: те, що відбувається в магнітному полі над нами, повʼязане з явищами в особливих місцях на межі ядро-мантія.

Якщо вони мають рацію, великий шматок головоломки ослаблення поля просто впав нам на коліна — завдяки ритуалу спалювання глини тисячоліття тому. Однак поки що рано говорити напевно, чи призведе це до повного розвороту полюса.