ЗМІ: В Google відмовилися від ідеї китайського пошуковика через витік даних і внутрішні конфлікти у компанії

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
ЗМІ: В Google відмовилися від ідеї китайського пошуковика через витік даних і внутрішні конфлікти у компанії

VCG / VCG via Getty Images

У компанії Google відмовилися від роботи над проектом у Китаї. Пошуковик був змушений закрити систему аналізу даних, яку він використовував для розробки цензурованої пошукової системи Dragonfly для китайського уряду, тому що члени команди із забезпечення конфіденційності компанії подали внутрішні скарги. Про це пише The Intercept.

Закриття проекту стало ударом для багатьох топ-менеджерів Google. Запуск пошукової системи в Китаї був одним з основних пріоритетів.

Конфлікт почався у середині серпня, коли стало відомо, що співробітники компанії Google, які працюють над проектом Dragonfly, використовують китайський веб-сайт 265.com. Цей сайт використовувався для розробки чорних списків для пошукової системи, створеної для блокування широких категорій інформації про демократію, права людини і мирні протести — відповідно до строгих правил цензури в Китаї, запроваджених авторитарним урядом комуністичної партії.

Китайський веб-сайт 265.com — це веб-служба каталогів китайською мовою, яку називають «найбільш використовуваною домашньою сторінкою Китаю». Google придбав цей сайт у 2008 році у китайського підприємця-мільярдера Цая Веньшена. 265.com надає своїм китайським відвідувачам новини, інформацію на фінансових ринках, гороскопи та рекламу дешевих рейсів та готелів. Він також має функцію пошуку. Однак пошукові запити, введені на 265.com, перенаправляються на Baidu — найпопулярнішу пошукову систему в Китаї і основного конкурента Google в цій країні. Google використовував 265.com для дослідження ринку, зберігаючи інформацію про пошуки китайських користувачів перед відправкою їх в Baidu.

Так, інженери використовували приклади запитів від 265.com для перегляду списків веб-сайтів, які китайці побачать, якщо вони введуть одне і те ж слово або фразу в Google. Потім вони використовували інструмент під назвою BeaconTower, щоб перевірити, чи будуть якісь сайти в результатах пошуку Google заблоковані китайської системою інтернет-цензури, відомої як Great Firewall. Інженери склали список з тисяч заборонених веб-сайтів та інтегрували їх у пошукову платформу Dragonfly, щоб вона усувала посилання на заборонені в Китаї веб-сайти, зокрема на веб-енциклопедію Wikipedia і британську новинну телекомпанію BBC.

Етика компанії Google дуже жорстка в питаннях щодо обмежень пошукових запитів, оскільки це суперечить політиці конфіденційності та захисту прав користувачів. Однак команда розробників дізналася про роботу над 265.com тільки через деякий час. Це викликало серйозний внутрішній конфлікт, і роботу з даними 265.com скасували, що ускладнило розробку Dragonfly. Розробники тепер використовують не китайські дані, а глобальні запити китайською. Але ці дані відрізняються від даних всередині країни, отже розвиток проекту під питанням. Кілька груп інженерів були відсторонені від проекту.

Витік даних про проект Dragonfly і негативна реакція співробітників змусила компанію відкласти проект, щонайменше на деякий час.

  • Dragonfly — проект на замовлення китайського уряду, аналог відомого пошуковика Google. В Китаї він повинен був привʼязати пошукові запити китайських користувачів до номерів їх особистих телефонів, що полегшить відстеження запитів окремих користувачів.
  • Через інтернет-цензуру в Китаї не працюють YouTube з 2009, Google Plus — з 2011, Gmail, Google maps і пошуковик Google — з 2014 року. Отримати доступ до цих ресурсів з території КНР неможливо, оскільки їх блокує «Великий китайський файрвол» (Проект «Золотий щит») — державна система фільтрації інтернет-контенту в Китаї.