Журнал Time визначився з «людиною року». Це — журналісти, які заплатили життям або свободою за свою роботу

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Група журналістів, які потрапили у вʼязницю або поплатилися своїм життям за роботу, стали «Людиною року» у 2018 за версією журналу Time.

«Як і всі людські дари, мужність приходить до нас на різних рівнях і в різні моменти», — написав головний редактор журналу Едвард Фелсенталь в своєму есе про відбір.

«У цьому році ми називаємо чотирьох журналістів і одну новинну організацію, які заплатили страшну ціну, приймаючи виклик: Джамаль Хашоггі, Марія Ресса, Ва Лоні, Кьяу Со О та Capital Gazette», — написав він.

Чотири журналіста і одна газета «є представниками більш широкої боротьби незліченних інших людей по всьому світу», — додав Фелсенталь.

Журнал оприлюднив свій вибір «Варта і Війна з Правдою» у вівторок, разом із чотирма обкладинками журналів з Хашоггі, Рессою, співробітниками Capital Gazette, дружинами Ва Лоні та Кьяу Со О.

  • Колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі пропав 2 жовтня, після того як зайшов у генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі. У прокуратурі міста заявили, що чоловіка задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували і знищили. 17 листопада видання The Washington Post написало, що, за інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман Аль Сауд.
  • Марія Ресса — філіппінська журналістка. Вона створила сайт, що спеціалізується на журналістських розслідуваннях і займає критичну позицію по відношенню до президента країни Родріго Дутерте. Її звунуватили в ухиленні від сплати податків. Дутерте також звинуватив сайт у тому, що той належить іноземцям та приховує це.
  • Журналісти Reuters Ва Лоні та Кьяу Со О були засуджені до семи років вʼязниці в Мʼянмі за звинуваченням у порушенні закону про державну таємницю.
  • Журналісти The Capital Gazette: в кінці червня 2018 року 38-річний американець відкрив стрілянину в редакції газети в Аннаполісі (штат Меріленд, США), тоді загинули пʼятеро співробітників видання.