Топ-10 фактів про вибори у США: рекордна кількість жінок у Конгресі та найбагатший губернатор з предками з Києва

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Топ-10 фактів про вибори у США: рекордна кількість жінок у Конгресі та найбагатший губернатор з предками з Києва

У США відбулися проміжні вибори, на яких американці переобирали повний склад Палати представників (435 членів), третину Сенату (35 зі 100), 36 губернаторів, а також місцеву владу: законодавчі збори штатів, чиновників місцевого рівня — від суддів до членів шкільних рад.

Демократична партія отримала більшість у нижній палаті Конгресу, однак Республіканській партії Дональда Трампа вдалося утримати контроль над верхньою палатою.

theБабель зібрав 10 цікавих фактів про вибори у США, які називають «репетицією» президентської кампанії 2020 року.

1.

У Палаті представників буде рекордна кількість жінок — демократки і республіканки зайняли понад 100 крісел. Після руху #MeToo понад 230 жінок вперше боролися за місця в Конгресі на цих виборах — це удвічі більше, ніж на проміжних виборах 2016 року.

2.

29-річна Олександрія Окасіо-Кортес від Демократичної партії стане наймолодшою конгресвумен у США.

Олександрія Окасіо-Кортес.

Wikimedia Commons

3.

Айанна Преслі — перша темношкіра конгресвумен від штату Массачусетс.

4.

До Конгресу вперше за всю історію виборів у США пройшли мусульманки. Це кандидатки від Демократичної партії Ільхан Омар і Рашида Тлаіб.

5.

Крісла в Конгресі також вперше займуть корінні американці Шаріс Давідс з Канзасу та Дебра Хааланд з Нью-Мексико.

6.

Штат Колорадо вперше у своїй історії обрав на посаду губернатора відкритого гея — демократа Джареда Поліса.

Джаред Поліс.

Third Way Think Tank / Flickr

7.

Всього 5 разів за останні 105 років чинний президент вигравав крісла в Сенаті у рік, коли не було президентських виборів.

8.

Демократична партія вперше за вісім років отримала більшість у нижній палаті Конгресу.

9.

Демократ переміг в «консервативному» штаті. Техас — класичний республіканський штат, однак демократу Бето ОʼРурку вдалося не тільки наздогнати, але й перегнати свого суперника від консерваторів Теда Круза. Республіканець отримав лише 51%, у демократа понад 48% голосів. ОʼРурк зібрав рекордно велику кількість грошей на свою кампанію — більше $38 млн.

10.

Бізнесмен-демократ Джей Роберт Пріцкер переміг в Іллінойсі і став найбагатшим губернатором в історії США зі статком у $3,5 млрд. Пріцкер є вихідцем з родини єврейських іммігрантів з Києва.

Джей Роберт Пріцкер.

Scott Olson / Getty Images

Голосування 6 листопада вважається другими за значенням після президентської гонки .Результати голосування мають величезний вплив на останні два роки президентського терміну Дональда Трампа і показують, наскільки його підтримують виборці.

Понад 30 млн виборців проголосували достроково, зокрема й президент США Дональд Трамп з дружиною Меланією. Але більшість громадян особисто відвідали виборчу дільницю. Американці робили селфі, постили у соцмережах наліпки «Я проголосував», які роздають на виборчих дільницях, і фото домашніх улюбленців.

До речі, американські астронавти можуть голосувати на проміжних виборах з космосу — за відкріпним посвідченням. Нік Хейг планував проголосувати заочно, однак не зміг це зробити через аварію ракети-носія «Союз», яка мала доставити його на МКС.