Новий закон про валюту: НБУ дозволить українцям купувати валюту онлайн і зніме ряд обмежень для бізнесу

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Новий закон про валюту: НБУ дозволить українцям купувати валюту онлайн і зніме ряд обмежень для бізнесу

rawpixel / Unsplash

Національний банк оприлюднив проект щодо спрощення валютного регулювання, який почне діяти з 7 лютого 2019 року в рамках нового закону про валюту і валютні операції. НБУ вводить низку нормативно-правових актів, зокрема документ, що дозволяє українцям купувати валюту онлайн.

На відміну від діючої бази з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, нова база буде простою, зрозумілою і доступною. Вона складатиметься всього з семи документів, які визначатимуть:

Національний банк України

Одне з основних нововведень — зняття валютного контролю експортно-імпортних операцій на суму до 150 тисяч гривень. Також граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів).

Також буде дозволена online-купівля іноземної валюти фізособами. При цьому на такі операції буде поширюватися аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (зараз до 150 тисяч гривень на день в еквіваленті).

Крім того, будуть скасовані індивідуальні валютні ліцензії, замість яких зʼявиться система електронних лімітів. Будуть також скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків.

21 червня 2018 року парламент підтримав закон про валютну лібералізацію в Україні. Закон набуде чинності 7 лютого 2019 року, після чого валютні операції проводитимуться без обмежень — вони будуть вводитися тільки у відповідь на кризові ситуації.

Згідно із законом «Про валюту і валютні операції», проект НБУ щодо лібералізації валютного регулювання буде введений з початком дії закону.