Time: «Відновлення після пологів — це вам не світ Instagram». Серена Вільямс розповіла про спорт, дочку і дискримінацію

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Time: «Відновлення після пологів — це вам не світ Instagram». Серена Вільямс розповіла про спорт, дочку і дискримінацію

time.com

Американська професійна тенісистка, чотириразова олімпійська чемпіонка Серена Вільямс розповіла Time про свої перемоги в спорті, особисте життя, про те, як важко бути мамою, а також про гендерну дискримінацію.

Про спорт, перемоги і поразки

Першого серпня Серена поступилася британці Йоханні Конте в першому колі турніру WTA в Сан-Хосе. Це стало найбільшою поразкою в її 23-річній професійній карʼєрі. «Я не планую залишати спорт», — каже Серена і додає, що ніколи не думала, що буде грати в свої 36 років. За її словами, якщо б хтось запитав її про це десять років тому, вона б відповіла: «Ні, це неможливо, ніяких шансів».

У 2016 році розгорівся допінговий скандал, повʼязаний з викриттям асоціації WADA групою хакерів. Хакери довели, що сестри Вільямс (Серена і Вінус) протягом тривалого часу вживали заборонені препарати. WADA регулярно видавала тенісисткам ліцензії на допінг.

Виявилося, що Серена Вільямс з 2010 року приймала препарати оксикодон, гідроморфон, преднізолон та інші, які були рекомендовані їй за медичними показниками. Сама Серена Вільямс не заперечувала цього факту, аргументуючи прийом медикаментів наявністю хронічних захворювань.

Після народження дочки її бажання грати в теніс не зникло. «Я повинна зосередитися на своїй карʼєрі, незважаючи на народження дочки», — каже Вільямс.

Однак результати були неоднозначними. Вона програла у першому раунді у своєму другому турнірі в березні в США, а потім вийшла в четвертий раунд Відкритого чемпіонату Франції у червні. Але травма грудної клітини змусила її піти.

Про особисте життя, дочку і труднощі материнства

Серена познайомилася із засновником соціальної мережі Reddit Алексісом Оганяном в Італії в 2015 році. 1 вересня 2017 року у них народилася донька — Алексіс Олімпія. За два місяці після народження дитини пара зіграла весілля в Новому Орлеані.

Серена була на другому місяці вагітності, коли перемогла свою сестру Вінус Вільямс у фіналі турніру Australian Open 2017 року. За словами тенісистки, вагітність була легкою, але важкі пологи призвели до низки ускладнень, включаючи небезпечну для життя легеневу емболію та гематому на животі, їй зробили кілька операцій.

Наступні шість тижнів вона провела в основному в ліжку, занадто слабка, щоб встати самостійно, не кажучи вже про те, щоб братися за тенісну ракетку. Навіть коли спортсменка поступово відновила сили, її не залишало відчуття, ніби вона зробила щось не так.

«Повернення в теніс після народження дитини виявилося набагато складнішим, ніж я гадала. Найважливішим було набрати форму, щоб витримувати довгі матчі. Хочу, щоб жінки розуміли, що відновлення після пологів не відбувається миттєво. Це не світ Instagram. В реальному житті вашому організму потрібен час. Також не забувайте про психологічні і емоційні труднощі. Я думала, все відбудеться автоматично, але швидко зіткнулася з реальністю», — каже Вільямс.

Грудне вигодовування стало ще однією проблемою для повернення у великий спорт. Серена годувала Олімпію протягом перших восьми місяців, хоча, на її думку, їй було важче повернутися в форму. Тренер вимагав від неї припинити годувати груддю заради тенісу. «Він не жінка, і не розуміє, що найкращий час для мене був, коли я її годувала», — зазначає Вільямс.

Про дискримінацію

Нещодавно Серена висловилася про гендерну дискримінацію на робочому місці, зокрема чому жінки, що повертаються з декрету, повинні втрачати свої місця при посіві на турнірах.

«Було б непогано визнати, що з жінками не можна так поводитися, тому що їм потрібен час, щоб принести життя в цей світ», — зауважує Серена. Вона не перша спортсменка, яка повернулася після пологів, але тільки після її заяв US Open пообіцяв включити рішення про вагітність та пологи до процесу посіву.

Ще однією болючою темою для Вільямс є різниця в проходженні тестів на наркотики між чоловіками і жінками. Американське антидопінгове агентство перевіряло Серену пʼять разів в 2018 році. Тим часом Слоун Стівенс, який виграв US Open рік тому, був протестований всього один раз.

Серена назвала такі відмінності «дискримінацією» і додала, що так відбувається, тому що «деякі люди не згодні з тим, що вона чиста». «Подивіться на мене. Я народилася такою, — говорить вона, дивлячись на себе у дзеркало. — Вони кажуть: “Вона не може бути такою здоровою, вона напевно щось приймає”, але це все Бог, ви знаєте».

Серена Вільямс змогла досягти успіху не тільки у спорті. Вона стала відомим дизайнером бренду спортивного одягу Aneres. Зірка світового тенісу укладає вигідні контракти з відомими фірмами Reebok, Puma і Nike.